Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕЦБ се разсейва

Валутните пазари и през изминалата седмица се вълнуваха от възможността ЕЦБ да се намеси директно в борбата с дълговата криза на Стария континент. Председателят й до този момент не само няма нищо конкретно в тази посока, а пазарите все повече започват да губят вяра в бъдещите действия на евробанката. Единната валута позагуби от ръста си спрямо основните валути, който поддържаше през последните две седмици. Ролята на спусък за отстъплението на единната европейска валута за пореден път изиграха прогнозите на икономистите от ЕЦБ, според които спадът на БВП в страните от еврозоната ще бъде по-дълбок от първоначално пресметнатите - 0.2% на годишна база, а се очаква да бъдат - 0.3 процента. А се очаква докладът за състоянието на производствения сектор във Франция да покаже сериозен спад там от - 1.8% спрямо юни 2011 г., което поставя еврото под още по-значителен натиск.


Към края на седмицата еврото се търгуваше на нива от около 1.23 щ. долара, като поевтиняваше всеки ден, при което седмичният спад бе в рамките на 1 цент за евро, или 0.7 процента. Единната европейска валута отстъпи и спрямо почти всички останали основни световни валути. Към края на седмицата едно евро се търгуваше за 96.71 йени, губейки 0.5% от стойността си. Инвеститорите запазиха по-голямо доверие към британския паунд, който се подрежда между валутите убежища от еврокризата. По тази причина едно евро се търгуваше на ниво от 78.6 пенса - с 0.8% по-ниско от предишната седмица.


Техническият анализ на двойката евро - щатски долар показва, че котировките се насочват надолу и има индикации, че не е изключено да тества ниво на подкрепа от 1.22 щ. долара за евро. При евентуалното преминаване и задържане на курса под тази граница може да се очаква стойност от около 1.2040 долара за евро (най-ниската от тази година). При задълбочаване на бюджетните и икономическите проблеми в Европа ще има и нови отстъпления за еврото. Следващото ниво на подкрепа се очертава при 1.1877 щ. долара за евро (най-ниската цена на еврото от 2010 г. насам).


Икономическата ситуация в САЩ поне на пръв поглед изглежда доста по-различна от тази на Стария континент. Първичните молби за помощи при безработица например изненадаха анализаторите със спад - с 6000 броя до 361 000 през изминалата седмица, а се очакваше ръст от 3000 броя - до 370 000. Доклад на Департамента по заетостта показа, че щатската икономика е допринесла за създаването на 163 000 работни места през юли. В допълнение към това търговският дефицит на най-големия вносител в световен мащаб също е силно намалял с 11% и е 42.9 млрд. щ. долара през юни спрямо 48 млрд. щ. долара. Това бе и най-ниският месечен дефицит от декември 2010 г. насам. Въпреки че този спад бе обусловен основно със силното поевтиняване на петрола на световните стокови борси, очакванията са, че той би могъл да доведе до по-висок икономически растеж на най-голямата световна икономика. Нормално позитивните икономически новини доведоха до ръст на капиталовите пазари отвъд Океана и подпряха щатския долар, който поскъпна срещу повечето основни валути. Капиталовите пазари в САЩ също отбелязаха покачване и широкият измерител на Samp;P 500 отбеляза седмичен ръст от 0.9% и за трети пореден ден в края на седмицата успя да приключи на нива над психологическата граница от 1400 пункта. Щатският долар показа сила, като освен споменатото поскъпване срещу еврото добави стойност и срещу японската йена, швейцарския франк и британския паунд. Един долар се разменяше срещу 78.64 йени (седмичен ръст в полза на долара в размер на 0.2%). Поскъпване се наблюдаваше и при двойката паунд - долар - към края на седмицата съотношението бе 1.264 долара за паунд и показваше поскъпване на зелените пари с 0.1 процент.


Николай Ваньов,


брокер, Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във