Банкеръ Daily

Пак се заговори за по-ниски лихвени проценти и за покупки на активи

ЕЦБ се изказа, ред е на ФЕД

Управителният съвет на Европейската централна банка, който на 25 юли проведе последното си официално съвещание преди летните отпуски , подготвя пазарите за още по-ниски лихвени проценти,а и да поднови  покупките  на активи. Председателят на институцията Марио Драги и колегите му обявиха, че очакват кредитните разходи да останат на сегашните си  или на по-ниски  равнища,  поне през първото полугодие на 2020-а и така открехнаха вратата за нова редукция на лихвите по депозитите, които и в момента са на прекалено ниските минус 0.4 процента. Паричните стратези намекнаха също, че при необходимост ще подновят програмата си за покупка на облигации.

В официално изявление ЕЦБ посочва, че управителният й съвет е натоварил съответните комисии на евросистемата да проучат всички опции, включително за въвеждане на система за "разслояване" на резервите на кредиторите в ЕЦБ, които да се олихвяват с различни лихвени проценти, както и за обема, и състава на потенциалните нови покупки на активи. 

Доходността на десетгодишните германски облигации падна до рекордно ниските минус 0.42%, а еврото потъна до 1.1108 щ. долара непосредствено след съобщението на европейските централни банкери. Банковите акции пък поскъпнаха след като паричните стратези обещаха мерки за компенсиране на щетите от отрицателните лихви върху рентабилността на кредиторите.

ЕЦБ смени курса само няколко месеца след като започна да изтегля паричните стимули, насочени към  подкрепа на стопанството на еврозоната. Това се случи след като икономиката на общността започна да се охлажда, тласкайки инфлацията на още по-ниски равнища. Доверието на германските бизнесмени е паднало до най-ниската си стойност за последните повече от шест години, показват данните, публикувани  малко преди съвещанието на ЕЦБ . Инфлацията продължава да стои упорито под целевите 2% годишно, а индексът на цените на потребителските стоки не дава признаци за подем в близко време. Индустриалното производство и търсенето пълзят надолу, защото производителите и доставчиците на автомобили се борят с падащото търсене на  ключовия им пазар в Китай. Германското производство е в най-дълбокия си срив за последните седем години: производителят на авточасти Continental и химическият гигант BASF намалиха през седмицата прогнозните си печалби заради стагнацията в секторите.

Геополитическият климат също е неблагоприятен заради продължаващата повече от година търговска война между САЩ и Китай,а и заради вероятността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.

Икономисти очакват ЕЦБ да понижи лихвата по депозитите с 10 базови пункта през септември и да обяви нов кръг от покупки на активи, които да започнат през януари 2020-а и да продължат през цялата следваща година. Отлагането на мерките за септември е тактически ход: от една страна, те да се случат след съвещанието на паричния комитет на Федералния резерв в края на юли; от друга - преди Драги да предаде щафетата на наследничката си Кристин Лагард на 31 октомври. 

Докато централните банки по света навлизат все по-дълбоко в отрицателната лихвена територия, инвеститорите стават все по-склонни да теглят заеми в щатски долари и в евро,  и с получените средства да купуват носещите по-висок риск валути на развиващите се пазари. Покупките на подобни активи с долари са донесли най-високи доходи от май 2018-а насам, според индекса на агенция "Блумбърг", който следи възвръщаемостта от т. нар. carry trades на осем развиващи се стопанства, финансирани от къси доларови позиции. (Бел. ред. - сделките carry trades пазарните играчи вземат кредити във валутата, която очакват да поевтинее или да промени символични курса си и влагат парите в активи с по-висока доходност, печелейки от лихвения диференциал). Един от примерите е покупката на аржентинско песо: 15% доход при сделки срещу продадени щатски долари и 20% при сделките срещу евро.

Очакванията  ЕЦБ и Федералният резерв да продължат да свалят лихвите са основание да се мисли, че този вид операции също ще набират скорост. Просто защото отрицателната доходност на дългови книжа за 13 трлн. щ. долара стимулира търсенето. Някои експерти препоръчват да се купуват активи в мексиканско песо, бразилски реал, руски рубли и филипинско песо, финансирани с щатски долари. От една страна, защото очакваната тенденция е за поскъпване на зелените пари. От друга - защото прогнозите сочат, че тези развиващи се пазари ще имат най-високи равнища на растеж през 2020-а.

Все пак, банкери на "Джей Пи Моргън Чейз" и на "Голдмън Сакс груп" препоръчват предпазлив подход към тези сделки заради очакваното охлаждане на световното стопанство и на развиващите се икономики като част от него. "Голдмън" например съветва инвеститорите да финансират активи в мексиканско песо със заемни средства в евро.

Засега подходът работи успешно. По данни на "Блумбърг", инвеститор, използвал щатски долари за финансиране на покупки на руски рубли и мексиканско песо е спечелил  съответно около 14% и 6.3 процента. Друг търговец, предпочел да вложи заемния капитал в бразилски реал и във филипинско песо, е получил доходи от съответно 4.8 и 4.3 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във