Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ се е поучила от историята

Европейските борсови индекси поскъпнаха за трети пореден ден на 22 юли след като Европейската централна банка оповести решението си да продължи да купува облигации на страните от еврозоната и да запази лихвените проценти на най-ниските им в исторически план нива. За сметка на тях, доходността на дълговите книжа се понижи, като базовият германски десетгодишен дълг приключи търговията си на минус 0.43 пункта. 

ЕЦБ остави без промяна паричната си политика на проведеното на 22 юли официално съвещание - първото след приключването на продължилия 18 месеца преглед на банковата парична стратегия - и ревизира указанията си кога да повиши лихвите. На него банковият управителен съвет обяви, че очаква базовите лихвени проценти да останат на досегашните си свръхниски равнища докато годишната инфлация не достигне 2% "много преди края на прогнозния период и да е устойчива през оставащото време до изтичането му". ЕЦБ публикува инфлационни предвиждания за три години напред и в момента очаква среден ценови растеж от едва 1.4% през 2023-а, което предполага, че повишението на лихвите е далечна перспектива.  

Банковият управителен съвет обяви също, че ще изчака докато установи, че ценовият натиск ще подкрепи стабилна  инфлация над 2% в средносрочен план и каза, че може да приложи "преходен период, в който тя е умерено над целевото равнище". 

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - пък увери по време на пресконференцията след съвещанието с колегите си, че оглавяваната от нея институция се е поучила от грешките по време на миналите кризи и няма да извади извън релсите сегашното икономическо възстановяване като изтегли прекалено бързо извънредните парични стимули в подкрепа на стопанството на еврозоната. Което означава, че противопандемичната програма PEPP за покупка на активи остава в сила поне до края на март 2022-а и до приключването на кризата с вируса до общия й размер от 1.85 трлн. евро. А лихвените проценти ще останат нулеви и отрицателни дори при достигане на новата инфлационна целева стойност от 2% годишно и надвишаването й през определен "преходен" период. 

Или, в резюме:

- лихвата по депозитите се запазва на досегшните минус 0.5 процента;

- покупките на облигации по PEPP ще продължат с ускорени темпове с планиран краен срок - 31 март 2022-а;

- по-старата програма за покупка на активи остава в сила в размер от по 20 млрд. евро месечно;

- ЕЦБ ще продължи да предоставя дългосрочни заеми на банките.

Икономисти прогнозират, че европейските централни банкери ще напомпа повече стимули в икономиката на еврозоната през септември с по-обилни покупки на активи отколкото през август. 

По оценка на анализатори управителният съвет на ЕЦБ ще трябва да вземе някои ключови решения след края на лятото когато би следвало да започнат дебати кога и по какъв начин да започне постепенното редуциране на PEPP и какво да я замени. Експерти очакват покупките на активи да се забавят през четвъртото тримесечие на 2021-а. Дискусиите могат да се усложнят заради разпространението на агресивния вариант делта на COVID-19, който вече увеличава значително броя на заразените, особено в Испания. И повишава риска от нови ограничения на пътуванията и да нанесе особено тежки щети на зависимите от туристическите услуги южни страни членки на блока на еврото. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във