Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ прибави 600 млрд. евро към пандемичната си програма

Европейската централна банка засилва мерките срещу "безпрецедентната рецесия", пред която коронавирусът изправи еврозоната, с по-ударна от очакванията на анализаторите програма за покупка на облигации. 

По време на виртуално съвещание на 4 юни председателят на институцията Кристин Лагард и колегите й решиха да разширят обхвата и размера на пандемичната си програма РЕРР с 600 млрд. евро над първоначално обявените през март 750 млрд. евро и да удължат срока на действие на схемата поне до края на юни 2021-а. Средствата от облигациите на падежите им ще бъдат инвестирани обратно поне до края на 2022-а. Огромното мнозинство икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг", очакваха европейските централни банкери да увеличат покупките с 500 млрд. евро. ЕЦБ запази основната си депозитна лихва на досегашните минус 0.5 процента.

Новият размер на РЕРР от общо 1.35 млрд. евро означава, че ЕЦБ ще придобие активи за рекордните над 1.7 трлн. евро през тази година. До края на май по нея са били похарчени около една трета от първоначално заявените 750 млрд. евро.

Новината повиши цената на италианските облигации, респ. понижи доходността им, а еврото надхвърли 1.13 щ. долара - поскъпване с повече от един цент.  

На пресконференцията след края на съвещанието госпожа Лагард обърна внимание, че макар да са налице първите признаци, че икономическият спад е достигнал дъното, "подобрението на стопанството все още е апатично" и "трябва да се предприемат действия".

Дамата оповести рязка низходяща ревизия на прогнозите на ЕЦБ за растежа и инфлацията в еврозоната. БВП на блока вероятно ще падне с 8.7% през 2020-а и ще нарасне с 5.2% през 2021-а и с 3.3% през 2022-а. Повишението на цените ще е слабо - средно с по 1.3% до 2022-а - далеч под целевите 2% годишно. 

Амбициозният пакет на ЕЦБ доказва, че Европа най-накрая се е обединила около мнението, че са необходими по-решителни разходни планове, за да бъде измъкнат блока на еврото от най-тежката рецесия в историята му. Той идва само ден след като в късните часове на 3 юни Берлин обяви нов фискален пакет в размер на 130 млрд. евро в подкрепа на националното стопанство. И след като през миналата седмица Европейският съюз предложи да се създаде Фонд за възстановяване на 27-членната общност за 750 млрд. евро, от които 500 млрд. евро - под формата на безвъзмездна помощ за най-тежко пострадалите от пандемията.  

Централните банкери обещаха чрез покупките на активи да следят под око цената на кредитните разходи на отделните държави от блока и че сделките ще бъдат осъществявани "гъвкаво, за различните класове активи и юрисдикции". 

Госпожа Лагард каза, че тя и колегите й не са обсъждали дали да включат в схемата и високорискови (junk) дългови книжа извън вече направеното изключение за гръцките правителствени облигации. Тя отхвърли опасенията, че обхватът на сделките може да бъде атакуван и ограничен от решението на германския конституционен съд от 5 май, което вече оспори законността на една предишна и все още действаща програма на ЕЦБ. Лагард е "убедена, че ще се намери добро решение". 

Доходността на италианските и на гръцките правителствени облигации падна рязко след решението на ЕЦБ, респ. цената им се повиши. Годишната възвръщаемост на десетгодишния италиански дълг се понижи с 16 базови пункта - до 1.41%, а на еквивалентните по срочност гръцки книжа - с 13 базови точки - до 1.40% - най-ниската стойност от началото на март. Диференциалът между доходността на десетгодишните германски и италиански облигации - внимателно следен индикатор за политическия риск в еврозоната - се сви до 1.76% и е най-тесен от края на март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във