Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ премахва тавана върху банковите дивиденти

Европейската централна банка обеща да премахне ограниченията на сумите, които кредитните институции да разпределят на акционерите си и за обратно изкупуване на акциите си, като същевременно ги призова да са много предпазливи предвид несигурността, внасяна от разпространението на пандемията. В официално изявление на 23 юли ЕЦБ обяви решението си "да не удължава след септември 2021-а препоръките си към всички банки да лимитират дивидентите", а "вместо това надзорниците ще оценяват капитала и плановете за разпределение на всеки кредитор като част от регулярния процес на контрол".   

Стопанството на еврозоната се възстановява в хода на ускоряване на имунизациите и успоредно с подема на бизнесактивността. На този фон регулаторите нямат особено голям избор освен да премахнат рестрикциите, срещу които възроптаха водещи банкери, разтревожени за цените на акциите. Решението на ЕЦБ се появява след като по-рано през този месец "Бенк ъф Инглънд" обяви, че отменя изцяло всички предпазни параметри, които ограничаваха дивидентите в "Ейч Ес Би Си холдингс", "Барклейз", "Стандард чартърд" и други водещи кредитори на Острова.  

"Последните макроикономически предвиждания потвърждават, че икономиката се връща към растеж и показват намаление на несигурността, което подобрява надеждността на капиталовите траектории на банките", мотивира се ЕЦБ. Институцията обаче предупреждава, че "кредиторите трябва да подхождат почтено когато решават колко да похарчат за изплащане на дивиденти и за обратно изкупуване на акции" и "не трябва да подценяват риска, че допълнителни загуби могат по-късно да окажат натиск върху капиталовата им адекватност след като мерките в подкрепа на стопанството отпаднат".

ЕЦБ издаде дефакто забрана на всякакви плащания към акционерите и за други цели през март 2020-а, а през декември ограничи дивидентите и на обратните покупки на банкови книжа за първите девет месеца на 2020-а в размер на 15% от печалбите на съответната институция през предишните две години или на 20 базови пункта от основния банков коефициент на капиталова адекватност - който от двата показателя е по-нисък. Тези лимити се очакваше да бъдат премахнати след като бъде констатирано "отсъствие на реални отрицателни събития".

Десет от най-големите банки на еврозоната са заделили общо над 22 млрд. евро за възнаграждения на инвеститорите си, пресмята агенция "Блумбърг". Ннай-големи резерви са натрупали френската "БНП Париба", испанската "Банко Билбао Биская Аргентария", нидерландската "Ай Ен Джи груп", италианската "Интеза Санпаоло" и базираната в Хелзинки "Нордеа банк". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във