Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ предупреди европейските банки за риска от санкции срещу Русия

Европейската централна банка каза на кредиторите от еврозоната със значително присъствие в Русия да се подготвят за налагането на международни санкции срещу Москва, ако страната нападне Украйна. Предупреждението на главния европейски банков надзорник, който упражнява контрол върху 115 от най-големите кредитните институции на блока на еврото идва след вече втръсналите предупреждения на Вашингтон, че Русия ще понесе "огромни последствия", ако изпрати войски на украинска територия.

Евентуални санкции ще поставят в опасност интернационалните банки със сериозен руски бизнес, включително американската "Сити", френската "Сосиете женерал", австрийската "Райфайзен банк интърнешънъл" и италианската "Уникредит". ЕЦБ е поискала също информация за руските и украинските експозиции на "Дойче банк" и на "Ай Ен Джи". 

По данни на "Джей Пи Моргън Чейз", 39% от прогнозната чиста печалба на "Райфайзен банк интърнешънъл" за 2021-а е дошла от руското й поделение. Унгарската "ОТП" и италианската "Уникредит" са заработили по около 7% от чистия си доход за миналата година в Русия. 6% от нетната печалба на френската група "Сосиете женерал" е реализирана от операциите на дребно на нейната "Росбанк". Холандската финансова компания "Ай Ен Джи" също има бизнес на руска територия, но под 1% от чистия й доход за 2021-а е резултат от тази дейност.

Официални представители на ЕЦБ са поискали подробности от кредитните институции как ще работят при различни сценарии, примерно, при евентуално решение да се отреже достъпа на Русия до международната система за разплащания SWIFT, твърдят добре информирени източници. Запитването показва желанието на европейските централни банкери да се убедят, че кредиторите от общността могат да се справят с какъвто и да било санкционен режим и ще могат бързо да прекратят обслужването на клиенти, попаднали в забранителния списък.

По данни на Банката за международни разплащания, международните кредитори, включително руските им поделения, имат активи за 121 млрд. щ. долара, които им дължат базирани в Русия дружества. И други 128 млрд. долара под формата на заеми и депозити, финансирани от руски юридически лица към чуждестранните банки. 

"Сосиете женерал" е с най-голяма финансова експозиция към Русия сред европейските банки - 2.6 млрд. евро, по информация на "Джей Пи Моргън Чейз". Следва "Райфайзен" с 1.9 млрд. евро и "Уникредит" - с 1.4 млрд. евро. 

Главният изпълнителен директор на "Уникредит" - Андреа Орсел - е един от главните мениджъри на големите италиански компании, които на 26 януари са взели участие във видеосреща с руския президент Владимир Путин, на която са били обсъдени икономическите връзки.  

По оценка на висшестоящи банкери, основната опасност от санкциите е за руските инвестиционни банкови операции, които работят с едри мултинационални корпорации и олигарси, а не за търговските поделения, обслужващи основно средни компании. Най-сериозният "системен риск" ще е забраната за достъп на Русия до SWIFT, което ще подложи на натиск цялата банкова система на страната. Руската централна банка обаче планира да активира, ако се наложи, вътрешната си система за разплащания, която да замени международната. 

Допълнителен риск за европейските банки е, че конфликт в Украйна може да обезцени сериозно рублата и по този начин да редуцира стойността на капитала им в руските поделения. Не е за пренебрегване и опасността от ответни действия на Москва срещу онези кредитори, които се опитат да изпълнят интернационалните санкции.

Майкъл Лайънс - партньор в правната кантора "Клифърд Чанс" - коментира, че наказателни мерка срещу Русия могат да засегнат широка група банки, работещи в страната. Защото клиенти на институциите за дребни банкови услуги не са просто редови индивиди, но също корпорации и частни фирми и някои от тях вероятно притежават значителни поделения за управление на лични състояния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във