Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЕЦБ откри дебата за паричната политика

Филип Лейн

Растящата цена на работната сила ще върне инфлацията в еврозоната и тя ще се доближи до целевото равнище на Европейската централна банка, заяви  в интервю за "Файненшъл таймс" главният икономист на институцията  Филип Лейн. Основният мотив за оптимизма му е, че "не може да съществува трайна  липса на връзка между трудовите разходи и потребителските цени". Лейн посочва няколко фактора, които могат да повишат инфлацията до желаните стойности, включително новите търговски мита, по-високите разходи за енергия и растящите трудови възнаграждения.  

Лейн беше главният привърженик на решението, поляризирало мненията на членовете на управителния съвет на ЕЦБ през септември 2019-а (предпоследното под ръководството на предишния банков председател Марио Драги) да се засилят паричните стимули чрез ново лихвено понижение и с възстановяване на покупките на активи. Сега наследникът на Драги - госпожа Кристин Лагард, започва детайлен преглед на стратегията на институцията, който трябва да изясни на първо място причините за слабия ефект от нетрадиционните мерки и да внесе промени в курса.

Едно от внесените досега предложения е целевото инфлационно ниво да се дефинира по-конкретно - точно 2% годишно, вместо сегашната формулировка "под, но близо до 2%", и евентуално да се добави диапазон на отклонение в двете посоки около него. Тази позиция подкрепя и председателят на германската Бундесбанк - Йенс Вайдман - заклет противник на досегашната стратегия на щедри парични стимули. Шефът на Австрийската централна банка Роберт Холцман пък предпочита да се намали целевата стойност на инфлацията, за да се отчете низходящия натиск върху цените от фактори, които са извън контрола на европейските централни банкери, каквато е глобализацията. 

Лейн потвърждава също, че ЕЦБ обмисля дали кошницата, използвана за измерване на инфлацията, не трябва да държи по-точна сметка за жилищните разходи, които в момента са силно подценени. Което се вижда  и от изчисленията, направени с коригирани инфлационни стойности с по-голямо тегло на жилищния сектор (което в момента е 6.2% от инфлационната кошница) - те са се качили с 20 до 30 базови пункта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във