Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ обяви стимулите срещу COVID-19

Кристин Лагард

След трудни и продължителни разисквания управителният съвет на Европейската централна банка одобри на 12 март пакета от мерки за защита на стопанството на еврозоната от икономическия хаос, създаден от коронавируса. Както прогнозираха мнозинството анализатори и икономисти, той акцентира върху мерки за увеличение на паричното предлагане и на ликвидността на финансовата система на общността. И същевременно оставя без промяна депозитната лихва - на досегашните минус 0.5 процента.

Европейските централни банкери решиха да разширят съществуващата си програма си за покупка на активи с нови 120 млрд. евро до края на годината. Което означава, че към придобиваните в момента облигации за 20 млрд. евро на месец се добавят още по 13 млрд. евро - до общо 33 млрд. евро до 31 декември 2020-а.

Освен това ЕЦБ пуска и нова програма за евтини заеми за банките, с цел "да подсигури незабавна ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната" и "ефективна защита в случай на необходимост". Новите операции за дългосрочно рефинансиране (LTRO) ще останат като временна мярка до юни когато ЕЦБ планира да предостави още заеми на кредитните институции от общността при по-изгодни условия.

Това ще се осъществи чрез съществуващата програма (TLRTO) за целево дългосрочно рефинансиране, по която на банките от еврозоната ще се отпускат кредити при по-ниски от сегашната минусова депозитна лихва - дори до минус 0.75 процента. С това решение ЕЦБ става първата голяма световна централна банка, която ще работи с "двустепенна лихвена система", която дефакто субсидира кредитните институции като им отпуска заеми при по-ниски лихви отколкото плаща по депозитите им.

ЕЦБ ще увеличи и размера на кредитите, които могат да ползват банките и ще облекчи изискванията към гаранциите по тях. Европейските централни банкери обещаха да позволят на кредитните институции от еврозоната да "използват напълно капиталовите и ликвидните буфери", предназначени за преодоляване на стресови ситуации. ЕЦБ упражнява надзор върху най-големите 117 банки от еврорегиона и в този тежък момент той ще е "гъвкав".

На пресконференцията за журналисти след края на съвещанието на банковия управителен съвет госпожа Лагард подчерта, че коронавирусът е най-голямата заплаха за перспективите за растеж на еврозоната и че на нея трябва да се отговори с "амбициозен и координиран фискален план, който да подкрепи бизнеса и работниците". Тя поясни, че новите мерки на ЕЦБ ще помогнат за насочване на кредитите към реалната икономика.

Пакетът на ЕЦБ, огласен ден след мерките на "Бенк ъф Инглънд" и на Белия дом, бе посрещнат със смесени чувства от инвеститорите. Борсовите индекси продължиха да падат, което наложи поредното прекратяване на търговията на търговията на Уолстрийт, а еврото загуби почти цент и половина към щатския долар и се доближи до 1.11 щ. долара. С което на практика се върна в диапазона си на търговия отпреди началото на седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във