Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ направи реверанс към растящата доходност на дълга

Европейската централна банка обеща да ускори печатането на пари, за да държи под контрол кредитните разходи на еврозоната.

Разтревожени от ръста на доходността на държавните облигации, европейските централни банкери решиха на редовното си заседание а 11 март да изолзват по-щедро извънредната си пандемична програма (PEPP) за покупка на дългови книжа, но през идните месеци. Засега, както прогнозираха мнозинството икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг" и от "Ройтерс", паричната политика на ЕЦБ се запазва непроменена. Лихвите по депозитите остават на досегашните минус 0.5 процента; запазват се и параметрите на извънредната пандемична програма и размерът й от 1.85 трлн. евро.

Икономическите прогнози на европейските центрани банкери са подобни на обявените през декември 2020-а: 4% растеж през 2021-а и инфлация под 1.5% през идните години. 

"Управителният съвет очаква покупките по PEPP през следващото тримесечие да се осъществяват със значително по-висока скорост отколкото през първите три месеца на годината", посочва ЕЦБ в официалното си изявление след края на съвещанието на 11 март. И допълва, че подходът ще е по-гъвкав и съобразен с пазарните условия и с цел да предотврати затягане на финансовите условия. 

Паричните стратези на ЕЦБ трябваше да решат дали растящата доходност на държавните облигации са сериозна заплаха за поразеното от вируса стопанство на еврорегиона или е по-важно да излязат с по-сериозен отговор на кризата. 

Скокът на доходността на държавния дълг в световен мащаб предизвика противоречиви реакции сред експертите, вариращи от очевидна тревога до убеденост, че те се дължат на оптимизма на инвеститорите в подема. Засега обаче стопанството на еврозоната не е готово да се справи с по-високи кредитни разходи и изостава далеч зад американското, където по-интензивната имунизация и поредният пакет от фискални стимули за 1.9 трлн. долара са мощен двигател на възстановяването. Докато разходните планове на блока на еврото са далеч по-скромни. 

Доходността на държавните облигации на четирите водещи европейски стопанства расте от началото на годината.

На 11 март, минути преди ЕЦБ да обяви резултатите от официалното си съвещание, базовият десетгодишен германски дълг се търгуваше при минус 0.32% годишна възвръщаемост, аналогичните по срочност френски книжа - при минус 0.07%, десетгодишните италиански облигации - при 0.65%, а испанските - при 0.34 процента. През последната седмица обаче пазарите се успокоиха, а доходността на десетгодишния дълг на Германия е само с около 30 базови пункта по-висок отколкото на 1 януари. И, което е по-важно за ЕЦБ, спредът между него и книжата на периферията на еврозоната като цяло е стабилен. 

Непосредствено след новината за предстоящото ускорено печатане на пари в отговор на нарасналата доходност европейският дълг тръгна нагоре. Възвръщаемостта, която е обратно пропорционална на цените, пък започна да се понижава, най-слабо при десетгодишния германски дълг - с три пункта до минус 0.35 процента. Френските облигации загубиха четири пункта от доходността си - до минус 0.11%, италианските - шест пунка - до 0.59%, и испанските - пет пункта - до 0.29 процента. 

От декември 2020-а европейските централни банкери обещават неизменно да подържат "благоприятни" финансови условия като използват гъвкавостта на пандемичната програма. Наличието на средства не е проблем, защото ЕЦБ все още има квота от 1 трлн. евро за покупка на облигации до края на март 2022-а. Въпросът е как ще бъде използвана тази гъвкавост. 

На пресконференцията след края на съвещанието на управителния съвет на ЕЦБ председателят на институцията Кристин Лагард подчерта, че "продължаващата пандемия, включително разпространението на различни мутации на вируса и последствията върху икономическите и финансовите усовия, продължават да са източник на низходящ риск за еврозоната".

Тя изрази оптимизъм, че имунизационната кампания успоредно с постепенното облекчаване на противопандемичните мерки ще помогнат за подем на икономическата активност в еврозоната през 2021-а. Получаваните икономически данни обаче показват продължаваща икономическа слабост през първото тримесечие. 

Госпожа Лагард подчерта, че заедно с колегите си ще продължи да следи внимателно промените на валутния курс на еврото и евентуалните им поражения върху средносрочната инфлационна перспектива. И че екипът е готов да настрои целия инструментариум на банката, за да гарантира, че инфлацията ще се движи стабилно в желаната посока.

Дамата посочи, че значими и упорити увеличения на пазарните лихвени проценти, оставени без надзор, могат да прераснат в преждвременно затягане на финансовите условия във всички стопански сектори. Което е абсолютно нежелано. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във