Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ държи под око еврото

Управителният съвет на Европейската централна банка не внесе промени в досегашната парична политика на институцията на съвещанието си на 10 септември. Пандемичната програма за покупка на облигации остава в обем от 1.35 трлн. евро, а лихвата по депозитите - минус 0.5 процента. На пресконференцията след срещата председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - каза, че банката ще "оценява внимтелно входящата информация, включително движенията на валутния курс (на еврото) с оглед на влиянието му върху средносрочната икономическа перспектива (на еврозоната)". И подчерта, че ЕЦБ в никакъв случай не преследва определена целева стойност на обменния курс. 

Мекият тон на госпожа Лагард насърчи единната европейска валута, която се изкачи малко над 1.19 щ. долара след края на съвещанието на банковия управителен съвет. Само ден по-рано еврото потъна до грубо 1.1750 долара.  

От март насам еврото е поскъпнало с повече от 10% спрямо американския долар, с което депресира цените на блока като направи вноса по-евтин и същевременно - износа - по-конкурентен. Инфлацията пък стана отрицателна през август за първи път от четири години насам. 

ЕЦБ направи и нова икономическа прогноза за общността, според която БВП ще се свие с 8% през тази година, след което ще има ръст от 5% през 2021-а. Увеличението на цените ще е бавно, като годшната инфлация ще бъде средно 1.3% през 2022-а - далеч под целевите "малко под 2 процента".  

В анкета преди решението на ЕЦБ от 10 септември анализатори прогнозираха, че банката ще увеличи извънредната си програма за покупка на облигации с около 350 млрд. евро по-късно през тази година и ще удължи срока й с шест месеца. Засега обаче параметрите й се запазват, като тя по график трябва да приключи в края на юни 2021-а. Лагард очаква да бъде използван пълния й обем и твърди, че не е обсъждала с колегите си нейното продължаване. 

Повече от ясно е, че всяко бъдещо действие на институцията ще трябва да стане след като се преодолеят различията в управителния съвет. Председателят на германската Бундесбанк - Йенс Вайдман - и на Естонската централна банка - Мадис Мюлер - обявиха неотдавна, че спешната противопандемична подкрепа трябва да бъде оттеглена незабавно след отминаването на кризата. 

Главният икономист на ЕЦБ - Филип Лейн - пък подчерта, че той и колегите му са готови да направят всичко необходимо, за да подпомогнат стопанството на еврозоната и че насърчаването на инфлацията ще е следващия им приоритет след като бъде преодолян шока от пандемията от COVID-19. Лагард също увери, че управителният съвет е решен да използва всички инструменти, за да тласне инфлацията към целевите 2% годишно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във