Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ дебатира нов план за стимули след края на кризисната програма

Европейската централна банка обследва нова схема за покупка на облигации, за да предотврати пазарно напрежение когато през идната година започне да изтегля извънредната си пандемична програма PEPP, твърдят добре информирани източници. Целта на плана е двупосочна: да замени съществуващите кризисни инструменти и да допълни по-старата схема за парични стимули, по която в момента всеки месец се купуват дългови книжа за 20 млрд. евро, допълват запознатите с въпроса лица.

Засега окончателни решения няма. Говорител на ЕЦБ отказва коментар на изнесената от пожелалите анонимност източници, с мотив, че се обсъжда широк кръг от идеи, които все още не са представени на управителния съвет или на изпълнителния борд на институцията. 

Подетата инициатива от европейските централни банкери би работила като застрахователна мярка, ако действащата PEPP в размер на 1.85 трлн. евро приключи съществуването си по график в края на март 2022-а и в резултат предизвика масови продажби на облигациите на най-задлъжнелите държави от еврозоната, каквато е Италия.  

Планът предвижда осъществяването на селективни покупки, твърдят запознатите с обсъжданията лица. По този начин ще може да се заобиколи правилото, което се прилага към двете съществуващи програми. То изисква от централните банки количествата дълг, които купуват, да са обвързани с големината на БВП на всяка страна членка на блока на еврото. Този норматив е в сила откакто започна мащабното пазаруване на активи през 2015-а и целта му е да тушира опасенията, че ЕЦБ финансира правителствата, което е забранено по закон.  

Имайки предвид пазарната криза, която сполетя Италия в началото на пандемията, паричните стратези на ЕЦБ се опитват да смекчат прехода към живот без стимули и същевременно да държат под око спекулациите на пазарните играчи в условията на висока задлъжнялост на правителствата заради фискалната подкрепа на икономиките. 

Базовите десетгодишни италиански правителствени облигации поскъпнаха и понижиха доходността си до 0.84% в сутрешната търговия на 7 октомври след масовите им продажби в Европа през последните две седмици. Разликата между годишната им възвръщаемост спрямо сходния по срочност базов германски дълг в момента е 105 базови пункта - в горния край на диапазона на търговия от поседните месеци. Този спред е зорко следеният индекс за риск в региона.

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - и нейните колеги отложиха за декември осъвременяването на подхода към паричните стимули през идната година. Госпожа Лагард коментира за агенция "Блумбърг", че пандемичната програма ще бъде последвана от "преход в нов формат", без да дава подробности за него. А нейният заместник Луис де Гиндос заяви в началото на седмицата, че ЕЦБ ще реши на последното си за тази година съвещание "какви са алтернативите" за програмата PEPP, "ако изобщо са необходими такива".

Facebook logo
Бъдете с нас и във