Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕЦБ: Банките затягат критериите за ипотечни кредити

Банките от еврозоната се очаква да облекчат кредитните стандарти за бизнес кредити и потребителски кредити през второто тримесечие, но в същото време затегнаха стандартите за отпускане на ипотечни кредити, съобщи Европейската централна банка в тримесечно проучване на кредитирането днес, цитирано от Reuters.

Със забавянето на икономическия растеж и увеличаването на опасенията от нова рецесия, ЕЦБ наскоро одобри нов набор от свръх евтини кредити на търговските банки относно опасенията, че кредиторите могат да спрат потока на кредитиране към реалната икономика, което изостря спада.

Резултатите от проучването, които са ключов фактор в обсъждането на политиките, показват, че банките не планират да затрудняват бизнеса да получава заеми. "За второто тримесечие на 2019 г. банките очакват отслабване на кредитните стандарти за кредити за предприятия и потребителски кредити и по-нататъшно затягане на кредитните стандарти за жилищни кредити", добави ЕЦБ.

През първото тримесечие вътрешните насоки на банката или критериите за одобрение на кредити останаха като цяло непроменени за кредити на предприятия, докато кредитните стандарти за ипотеките и потребителските кредити бяха затегнати. "Разходите и финансовите ограничения на банките допринесоха за затягане на кредитните стандарти по отношение на заемите за бизнеса, докато конкурентният натиск продължи да допринася за облекчаване на кредитните стандарти", каза още ЕЦБ.

Банките очакват увеличаване на нетното търсене на жилищни кредити, потребителски кредити и бизнес кредити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във