Банкеръ Daily

Пари и пазари

ЕБВР спря достъпа на Русия и Беларус до своите финанси

Съветът на управителите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е одобрил въвеждането на твърди ограничителни мерки по отношение на Русия и Беларус след нахлуването в Украйна, спирайки достъпа и на двете страни до нейните финанси и експертизи. Това се казва в изявление от финансовата институция.

"Достъпът на Руската федерация и Беларус до ресурси на банката ще бъде официално и незабавно спрян след влизането в сила на решението на управляващите банката. Това означава, че в нито в една от тези страни не могат да се реализират проекти с финансовото участие на банката или други дейности в рамките на техническото сътрудничество", се казва в съобщението.

Освен това, от ЕБВР обявиха, че "тя си запазва правото на спиране или пълно прекратяване на предоставянето на средства по съществуващи проекти". По-рано от банката също така съобщиха, че тя е в процес на закриване на своите представителства в Москва и в Минск.

Русия е член на ЕБВР от 1992 година. През 2014 година, след въвеждането на санкции срещу Русия от страна на Евросъоюза и САЩ, банката преустанови инвестициите в руски проекти. След проведените през 2020 година избори за президент на Беларус, резултатите от които бяха критикувани от Запада, ЕБВР се отказа от финансирането на проекти в републиката, с изключение на частния сектор. По-късно банката засили контрола за отделянето на своето финансиране за частни проекти в Беларус, за да се изключи тяхната връзка с държавата.

Великобритания и САЩ с нови санкции срещу Русия. Москва обнови черния списък за ЕС

Великобритания и САЩ обявиха нови санкции срещу Русия: британските засягат руските медии, а американските - технологичния сектор. Във Вашингтон заедно с това обявиха своята готовност да въведат ограничения и по отношение на други отрасли.

В същото време и от Министерството на външните работи на Русия обявиха свои нови санкции срещу Евросъюза - влизането  в страната сега е забранено за висшето ръководство на ЕС, за по-голямата част от депутатите в Европарламента и някои представители на правителствата и парламентите на редица европейски страни.

И докога така!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във