Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДВУСТАЙНИТЕ АПАРТАМЕНТИ ОТНОВО СА НАЙ-ТЪРСЕНИ

В много градове брокерите на недвижимости отчитат изравняване на цените на старото и новото строителство. След като централните части на големите градове бяха застроени почти до предела им, се наблюдава увеличаване на градежите и търсенето на имоти в периферните райони на мегаполисите. Средното увеличение на цените в София през 2007-а е 53.81%, което е най-голямото за страната. Следват Варна с ръст от 38.88%, Русе - 30.61%, Пловдив 29.47%, Велико Търново 22.53%, Бургас 22.43%, Балчик 21.91% и Добрич -16.68 на сто. Според прогнозите през 2008-а цените на жилищата ще нарастват с около 10-15 на сто.
Сред най-търсените апартаменти продължават да са двустайните, които съставляват 52.83% от общо търсените сгради и 40-47% от търсените недвижими имоти. Вече и в по-малките градове хората предпочитат да ползват кредити, за да си купят собствено жилище. Същевременно нарастват и наемите, като най-чувствително е то при луксозните жилища. Само във Варна увеличението е с 22.13%, но клиентите вече изискват и добър интериор, възможност за паркиране, и др.
По данни на агенциите на недвижими имоти строителите все още не успяват да отговорят напълно на търсенето, особено на старо строителство. Същевременно най-малко е било предлагането на стари апартаменти в централните части на София и Варна, докато във Велико Търново се отчита предлагане на всички типове имоти, макар и ограничено. Според статистиката за издадени разрешителни за строеж през 2007-а най-голямо е предлагането на жилища в Бургаска, във Варненска, Пловдивска и Софийска област. В тези райони стана модерно предлагането на луксозни жилища в затворен тип селища, с удобна инфраструктура. Това се налага и заради все по-малкото терени, останали незастроени в урбанистичните центрове.
В столицата инвеститорският интерес е насочен най-вече към комплекса Младост 4 заради строежа на метрото и близостта му до Бизнес парка. Във Варна интересът е ориентиран към кварталите Виница, Възраждане, Младост и Трошево, като в последните два се планира построяването на молове. В Пловдив особено предпочитани в последно време са жилищата в кварталите Коматево, Остромила и Беломорски, където се строят луксозни комплекси от затворен тип. В Бургас се търсят предимно жилища в комплекс Меден Рудник и квартал Сарафово. В големите градове на България най-купувани са апартаментите на цени между 40 хил. и 80 хил. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във