Банкеръ Daily

Пари и пазари

Двата най-големи корабостроителни гиганта на Китай планират сливане

Двата най-големи корабостроителни гиганта в Китай ще се обединят, образувайки една от най-големите корабни компании в света, съобщава CGTN News. Осем компании в Китайската корабостроителна индустрия (CSIC) и Китайската държавна корабостроителна корпорация (CSSC) обявиха в понеделник, че се планира стратегическа реорганизация.

Според централната телевизия на Китай окончателните подробности около сливането все още не са потвърдени, като планът очаква окончателно одобрение от съответните органи.

Осемте дъщерни фирми имат обща обща пазарна стойност от над 250 милиарда юана (36,4 милиарда щатски долара). След сливането между CSIC и CSSC общата им стойност ще надхвърли 500 милиарда юана, образувайки най-голямата корабостроителна фирма в света

Двете държавни групи първоначално бяха едно дружество до 1999 г., когато бяха разделени.

Според Китайската асоциация на националната корабостроителна индустрия през 2018 г. Китай е построил 43,2% от новите кораби в света, което е увеличение от 41,9% през предходната година. Въпреки това, според Синхуа, забавянето на глобалното търсене води до значителен спад на бизнес поръчките тази година.

През първото тримесечие на 2019 г. се наблюдава спад от 5,8% на CCI, индекс за наблюдение, който показва ефективността на използване на капацитета на корабостроенето на Китай.

Очаква се лек ръст в новите поръчки, но намаляването на търсенето и покачващите се разходи ще продължат да поставят китайския корабостроителен сектор под натиск и през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във