Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Двама решават съдбата на Техноекспортстрой

Само две фирми отговорят на условията за участие в публично оповестения конкурс за продажбата на 100% от капитала на Техноекспортстрой, съобщиха от Агенцията за приватизация. Това са: софийската АТ Инженеринг 2000 ООД и варненската Хидрострой АД.


Те имат право да закупят информационен меморандум и да получат сертификат за регистрация - това трябва да стане до 9 август. После ще могат да извършат огледи на активите на дружеството и да проведат срещи с ръководството на фирмата и с представители на Агенцията за приватизация. До 16 август кандидатите трябва да внесат всички документи за покупката на Техноекспортстрой, като преди това са платили депозита от 10 млн. лева.


Иначе конкурсни документи бяха закупили трима кандидати, двама от които чрез адвокати.


Варненската Хидрострой

се управлява от общинския съветник от ГЕРБ Николай Пашов, който е започнал кариерата си в дружеството през 2003 година. В момента е изпълнителен директор и член на съвета на директорите. Според регистъра ДАКСИ мажоритарен собственик във фирмата е Мая Желева, бивша съпруга на Велико Желев, който беше шеф на агенция Пътища по времето на министъра на регионалното развитие Валентин Церовски. Самият Велико Желев беше и съветник на ексминистъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.


Хидрострой е строителна компания, специализирана в ниското строителство. Изпълнява обекти от национален и регионален мащаб. През последните години фирмата успешно и бързо се развива и във високото строителство, издигайки сгради с обществено предназначение.


Компанията е основана през септември 1962 година. През 90-те години част от нея е приватизарана, а малко по-късно преминава изцяло в частни ръце. През 2010 г. дружеството откри два нови офиса в страната - в София и в Бургас. Разрастването на фирмата е закономерно предвид мащабните национални и местни проекти, които реализира на територията на цялата страна. В последните три години тя е много активна, като печели големи търгове за инфраструктурни проекти. Един от най-големите е строителството на пътния възел на пътя Бургас - Созопол и пътя Средец - Бургас.


Другият кандидат -


софийското дружество АТ инженеринг 2000 ООД

nbsp;


ни е познато още от първата процедура за продажбата на Техноекспортстрой през март тази година. Фирмата има изпълнени ваканционни и жилищни комплекс и други обекти. Предметът й на дейност включва проучване, комплексно проектиране и строителство до ключ на промишлени, административни и жилищни сгради, както и на инфраструктурни проекти. Така че фирмата покрива първите две специфични изисквания на агенцията. Приходите й от дейността за последните три години са съответно в размер на 82.05 млн. лв. за 2009 г., 25.72 млн. за 2010-а и 17.186 млн. за миналата година. Фирмата е притежание на Илиан Терзиев и Георги Пенев, които притежават съответно 66.67% и 33.33% от капитала, а двамата управляват дружеството заедно и поотделно.


nbsp;


nbsp;


В състезанието за Техноекспортстрой имаха право да се включат всички, които отговарят на определени предварителни изисквания, закупили са конкурсната документация и са подписали декларация за неразгласяване на информация. Информационният меморандум, който струва 10 хил. лв., е достъпен само за тези кандидати.


От стратегическите инвеститори се очаква да имат опит в проектирането, строителството и инженеринга и/или проектирането и изпълнението на инженерни съоръжения. Приходите от дейността им трябва да бъдат не по-малко от 20 млн. лв. общо за последните три финансови години съгласно изготвените одитирани годишни счетоводни отчети. А за всяка една от тези три години се очаква кандидатът да е работил на печалба.


Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прави трети опит да продаде 103 970 поименни акции от капитала на най-голямото държавно строително дружество. Новото е, че този път няма начална цена, а потенциалните инвеститори трябва сами да оценят компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във