Банкеръ Daily

Пари и пазари

Два взаимни фонда изненадаха инвеститорите

"Разностранните" инвестиционни интереси на договорните фондове ги прави подходяща алтернатива за вложения на малки суми от граждани и фирми. Така  всеки има възможност да се възползва от печелившия тренд в някой сектор, борсов индекс, определен клас суровини или финансови инструменти и други. Тези колективни схеми ни позволяват да допълним инвестиционния си портфейл, в който за съжаление основното вложение си остава банковият депозит.

През първата половина на тази година 75 договорни фонда изненадаха приятно клиентите си, като в края на юни се отчетоха пред тях с печалба, а при тринадесет от тях тя дори е двуцифрено число.

Най-печелившият договорен фонд от началото на годината е "Адванс Източна Европа", фонд ог групата "Карол", също вложиха много страст в работата си и в крайна сметка приключиха първите шест месеца с печалба от 20.67 процента. Взаимният фонд от отворен тип инвестира на капиталовите пазари в Източна Европа. Към момента той има вложения на пазарите в осем страни от региона: България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Русия, Украйна, Турция и Гърция. Разбира се, ако пазарните условия се променят, фондът може да инвестира и на други пазари в региона. "Адванс Източна Европа" дава лесен достъп до бързо развиващи се страни в региона, някои от които са недостъпни за индивидуалния инвеститор, казва Надя Неделчева, портфейлен мениджър на фонда.

Експертите на "ПФБК Восток", който е успял да донесе на инвеститорите си печалба от 20.17 процента. Това е първият български договорен фонд, който инвестира в Русия и в страните от бившия Съветски съюз, и притежава диверсифициран портфейл от акции на руски компании. А вследствие на сравнително силното представяне на тези пазари активите на фонда са нараснали и вече са над 709 хил. лева. Той е първата "собствена" схема за "ПФБК асет мениджмънт" АД. Компанията управлява и три договорни фонда на "Първа инвестиционна банка" - "ПИБ Авангард", "ПИБ Класик" и "ПИБ Гарант", както и активите на национално инвестиционно дружество от затворен тип - НИД "Надежда" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във