Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДЪРЖАВНИТЕ ОБЛИГАЦИИ - ОТНОВО АПЕТИТНА ХАПКА

На фона на рекордните спадове по фондовите борси в глобален мащаб държавните ценни книжа отново се оказаха апетитна хапка и същевременно с това спасителен остров за инвеститорите. Повишеният им интерес натисна надолу кривата на доходностите на щатските и европейските книжа.
Пет години след като председателят на Федералния резерв Бен Бърнанке помогна да се тушира опасността от дефлация в САЩ, заплахата от продължителен спад на цените отново е на дневен ред. През седмицата доклад на щатско Министерство на труда отчете 1% намаление на октомврийските потребителски цени. Дефлацията е икономическо явление, което в съвременната история на водещите държави е наблюдавано единствено в Япония. В случай на евентуална дефлация в САЩ можем да очакваме трудни времена за кредитополучателите, а кредиторите с неохота ще отпускат нови заеми. На практика подобна ситуация се наблюдава и в момента отвъд Океана, но причините съвсем не са в дефлацията, а в подкопаното доверие към финансовата система, в рецесията и в увеличаващата се безработица. Спадът на цените само ще допринесе за утежняване на положението, а Федералният резерв ще се стреми да поддържа ниска целева лихва, за да стимулира икономическия растеж. Това е и сценарият, който чертаят графиките на щатските ДЦК. Доходността на книжата с падеж след две години се понижи до рекордно ниски нива от 1.05%, каквито не са регистрирани, откакто е започнало събирането на такива данни през далечната 1976 година. Аналогични са резултатите при петгодишните и тридесетгодишните държавни облигации, които отчетоха доходности съответно от 1.996 и 3.86 процента. Котировките на фючърсите на борсата в Чикаго показват, че вероятността на редовното си заседание на 16 декември Централната банка на САЩ да намали основната лихва на страна с нови 50 базисни точки - до 0.5%, е 82 процента.
На Стария континент централните банки продължиха да търсят възможности за подобряване на перспективите пред икономическия растеж. Швейцария смъкна базовата си лихва с 1%, а френският президент Никола Саркози отново намекна за непоклатимия си национализъм и оповести намеренията на правителството да набере 6 млрд. евро в специално създаден държавен фонд за защита и подпомагане на развитието на стратегически за страната компании. От месеци насам Саркози апелира да се предприемат всякакви мерки, за да не се допусне чуждестранни фондове да купуват на толкова ниски и изгодни цени дялове от френски фирми. Отделен въпрос е какви инструменти използва и как точно ги използва при определянето на справедливата цена за дадена компания. Иначе доходностите на европейските държавни облигации последваха щатските книжа и достигнаха рекордно ниски стойности. Двегодишният базов дълг се търгуваше при нива 2.04%, петгодишният достигна 2.62%, а десетгодишният - 3.35 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във