Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Държавният дълг спечели от страха

Немислимото се случи - САЩ загубиха първокласния си рейтинг ААА в края на миналата седмица. Засега само агенция Стандард енд Пуърс се осмели да посегне на най-голямата световна икономика, но не е изключено този ход да бъде последван и от други рейтингови агенции в бъдеще. Фондовите пазари претърпяха тотален крах, а графиките на индексите поеха по пътя, прокаран в края на 2007-а и началото на 2008-а, когато започна финансовата криза. Рязкото падане обаче не е случайно. Някак незабелязано през изминалите две години акциите на компании от водещите страни в Европа и в САЩ успяха да възстановят над 90% от спада. В същото време икономическият растеж остана плах, съпътстван от висока безработица в Щатите и дългови проблеми в периферията на еврозоната. Доверието и очакванията на инвеститорите стъпиха върху тънък лед, който се счупи мигновено след смъкването на кредитния рейтинг на американците.
Щатският борсов индекс SP 500 загуби повече от 11% за три дни, понижавайки се до 1100 пункта, след като в края на юли се търгуваше над 1350 пункта. Този спад изтри напълно печалбите за последната година и обърна дългосрочния тренд надолу, т.е. акциите се върнаха към т.нар. мечи пазар.
Оттеглянето на инвеститорите от рисковите активи пренасочи свободни средства към държавните облигации. Това бе и една от причините за поскъпването на американските ДЦК, които бяха обект на засилено търсене, въпреки влошените перспективи пред щатската икономика. Все пак щатският долар е световна резервна валута, а Федералният резерв може по всяко време да започне трета операция за печатане на пари срещу покупка на държавни облигации. В допълнение, спекулациите за рецесия, подкрепени от колебливия икономически растеж, накараха щатските централни банкери да обещаят да оставят основната лихва в страната при текущите рекордно ниски нива от 0-0.25% до средата на 2013-а. Това се отрази пряко върху доходността на двегодишните ДЦК, която се смъкна до най-ниското в историята си ниво от 0.19 процента. Десетгодишните облигации също поскъпнаха, като годишната им възвръщаемост падна до 2.23 процента.
На Стария континент акциите също поеха по меча пътека. Германският борсов индекс DAX се срина до 5 508 пункта. Виждайки опасността от влошаване на дълговата криза в Италия и Испания, президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише започна активно да прилага програмата за покупка на държавни облигации, което, по неофициална информация, е и причината за рязкото падане на доходността по книжата на двете страни. Десетгодишните италиански облигации поскъпнаха, съответно понижиха доходността си, до 5.05%, а испанските се търгуваха при доходност около 4.95 процента. Най-активно се търсеха десетгодишните германски ДЦК, което допълнително свали доходността им на 2.24 процента.

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook logo
Бъдете с нас и във