Банкеръ Daily

Пари и пазари

Държавният дълг на САЩ удари нов рекорд - над 23 трилиона долара

Държавният дълг на САЩ достигна нов рекорд, надхвърляйки 23 трилиона долара, съобщи Министерството на финансите на САЩ. При поемането на президентството от Доналд Тръмп дългът беше под 20 трилиона долара, но започна да расте с ускорени темпове поради увеличаване на дефицита на федералния бюджет. През 2019 г. федералният дефицит достигна около трилион долара. Данъчната реформа през 2017 г., проведена от Тръмп и републиканците в конгреса, трябва да увеличи бюджетния дефицит с два трилиона долара на десетилетие.

Този размер на дълга наСАЩ отразява федералните задължения към вечерта на 31 октомври тази година. Според прогнозите на МВФ, държавният дълг на САЩ ще нарасне от 108% от БВП през 2017 г. до 117% от БВП през 2023 година. Днешните проблеми с федералния дълг на САЩ са наследство от финансовата криза през 2007-2008 г. Оттогава страната трябваше да вдига тавана на публичните си задължения на няколко пъти. Всеки път по този повод между демократите и републиканците избухнаха политически битки.

За осемте години президентство на Барак Обама държавният дълг на САЩ нараства с над 9 трилиона долара и достигна почти 20 трилиона долара. Американските икономисти очакват тази цифра да нарасне до 30 трилиона долара до 2026 г.

От общо 23 трилиона към днешна дата само 17 трилиона са в ръцете на гражданите и финансовите институции, останалите 6 трилиона са заеми от различни институции на федералното правителство.

Анализатори от американската инвестиционна компания "Alliance Berstein" пък изчислиха, че реалният дълг на САЩ - федерален, щатски и муниципален, както и частните и корпоративните задължения, достига 1832% от размера на щатската икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във