Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Държавната цена се размина с пазарната

Първата седмица на ноември донесе очаквана новина - обявената на Пловдивската стокова борса цена за изкупуване на хлебна пшеница за държавния резерв не съвпадна с пазарната и до сделка не се стигна. Не за първи път на стоковите борси в страната покупката на зърно за съхранение в резерва не се осъществява поради разминаване в цената, коментират експерти. Едва ли провалът се дължи на липсата на ценова информация. По-скоро става дума за обявяване на намерение за изкупуване и подготовка на сделки извън борсата или след предварителна обработка на потенциалните клиенти. Ако някой иска да купува зърно, да го направи съобразно пазарните условия в момента или въобще да не декларира намерение, коментират обаче брокери.


Иначе заявката на резерва бе за 10 хил. т хлебна пшеница 2-ра Б група, а максималната котировка на купувача бе 310 лв. на тон без ДДС. Борсовите посредници, представители на потенциални продавачи - зърнопроизводители и зърнотърговци, заявиха, че според техните клиенти пшеница с изискуемите качествени показатели на обявената покупна цена не би могла да бъде предложена. Те споделиха също, че допълнително затруднение представляват огромният брой документи, които трябва да представят продавачите, за да бъдат допуснати до участие в борсовата процедура. По време на сесията брокерът на Държавния резерв специално акцентира на факта, че изискванията към качествените показатели не подлежат на коментар и че контролът върху качеството на доставките ще е много стриктен. На фона на добрата реколта от пшеница в световен мащаб през 2011-а и засилените експортни възможности на държавите от Черноморския регион предложението е добра възможност за реализация на зърно на вътрешния пазар, доколкото претенциите на международните пазари към качеството на хлебната пшеница също са сериозни, смята представителят на резерва. Но засега пазарът го опровергава.


Подобна бе и първата седмица на официално обявеното от Държавен фонд Земеделие интервенционно изкупуване на хлебна пшеница съгласно общата организация на пазара на зърнени култури в Европейския съюз, което ще продължи до 31 май 2012-а. Зърното, предмет на интервенцията, е необходимо да отговаря на изискванията за минимално качество, да е чисто и здраво и да е добито на територията на общността. Освен това предлаганите количества не бива да са по-малки от 80 тона. Максимално оферираните обеми през целия период на интервенцията не може да надхвърля 3 млн. тона за всички страни от ЕС. И тази година базовата цена ще е от 101.31 евро за тон, като за България тя се изчислява при курс 1 евро=1.9558 лева. При тази цена в момента няма кой у нас да продаде пшеница с изискваните качества, категорични са специалистите.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във