Банкеръ Daily

Пари и пазари

Държавите от БРИКС споделят идеята за обща платежна система

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, групата от водещи нововъзникващи икономики, известни като БРИКС (BRICS), подкрепят идеята за разработване на обща платежна система, заяви в четвъртък висш руски служител, цитиран от Ройтерс и БНР.

Русия и нейните партньори в БРИКС търсят начини да намалят зависимостта си от щатския долар и се застъпват за използването на техните национални валути при взаимната търговия.

Кирил Дмитриев, ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), заяви, че "увеличаващите се непазарни рискове за глобалната платежна инфраструктура" стоят зад плана за интегриране на националните платежни системи на групата БРИКС.

"Една ефективна система за разплащане на БРИКС може да насърчи плащанията в национални валути и да осигури устойчиви плащания и инвестиции сред нашите страни, които съставляват над 20% от световния приток на преки чуждестранни инвестиции", заяви пред репортери Дмитриев, който е и член на Бизнес съвета на БРИКС.

Той не предостави подробности за предвидената платежна система, но Русия започна да разработва национална платежна система като алтернатива на базираната в Белгия международната система за банкови преводи SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Това стана факт през 2014-а година, след като на Москва бяха наложени западни санкции във връзка с анексирането на Крим и ролята й в украинската криза.

Кирил Дмитриев заяви, че петте държави от БРИКС също така са обсъдили създаването на обща криптовалута за взаимни плащания, с което допълнително да бъде намален дела на плащанията в американски долари. Дмитриев обаче не посочи, дали Русия подкрепя идеята за общата криптовалута в рамите на БРИКС. Преди това редица руски служители се изказаха срещу всякакви криптовалути, предупреждавайки, че те могат да бъдат използвани при пране на пари или финансиране на тероризма.

Дмитриев посочи, че делът на долара в руските външнотърговски плащания е спаднал през последните няколко години до 50% от 92%, докато делът на разплащанията в рубли е нараснал до 14% от 3%.

Бизнес съветът на БРИКС също така е подкрепил руската инициатива за създаване на координационни центрове за взаимни инвестиции в рамките на организацията, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във