Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Държавен вестник" обнародва промените в Закона за хазарта - край на частните лотарии

В "Държавен вестник" бяха обнародвани промените в Закона за хазарта, приети от Народното събрание, с които се слага край на частните лотарии. Документът бе приет на второ четене от депутатите на 7 февруари.

Вносител на поправката бе лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

С публикуването на тези промени, лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на оператори, различни от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", се прекратяват, а издадените удостоверения на хазартните оператори се обезсилват.

До 21 февруари талоните на "Националната лотария" трябва да бъдат иззети от всички места, където се продават досега.

Издадените за игрите билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на този закон, се унищожават до 31 декември тази година.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, ще се изплащат според съответните условия и правила.

"Български спортен тотализатор" започва своята дейност през май 1957 година с играта "Тото 1".

 

Обнародването на промените в закона слага край на търкането на талончета. Може би. Спира едно частно кранче за източване на парите на хората, но пък държавата ще продължи да го прави.

Повече прилича на разместване на пластовете, отколкото на някакво решение на проблема. Няколко години с мълчаливото съгласие на държавата Васил Божков можеше да го прави, сега изведнъж стана лош.

Големите фигури едва ли ще понесат някаква отговорност, както се случи с много други, които сега се припичат на различни топли места. Божков е там някъде далече, а държавата сега се сети да си иска над 500 млн. лева неплатени данъци и да му налага глоба от 700 млн. лева.

И като се замисли човек, ще го отнесат дребните търговци, които трябва до петък (когато влизат в сила промените в Закона за хазарта) да продадат всички талончета, с които са се запасили.

Но отново остава чувството за половинчатост на свършеното. Парламентът (разбирай мнозинството) така и не прие предложението на левицата за забрана на всякаква реклама на хазартни игри.

Прокуратурата пък така и не се задейства веднага и допусна Божков да избяга в ОАЕ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във