Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Държавен експерт става директор в БФБ

Заместник-министър Маринела Петрова ще се съсредоточи върху работата си в Министерството на финансите.

Христина Стефанова Пендичева е предложена за член на съвета на директорите на "БФБ-София" АД. Това става ясно от актуализираната покана за свиканото на 18 юни общо събрание на акционерите. Дамата е държавен експерт в дирекция "Регулация на финансовите пазари" в Министерството на финансите. При тази ротация тя ще заеме мястото на досегашния представител на министерството - Маринела  Петрова (заместник-финансов министър в момента), която е предложена за освобождаване. Пендичева ще довърши мандата й.

Очакванията са Христина Пендичева да участва по-активно в управлението на борсовия оператор, а и така да се постигне по-голяма оперативност в отношенията между Министерството на финансите и "БФБ-София". Пендичева е работила в Комисията за финансов надзор (от 2005 до 2010 г.) в дирекция "Правна и методология на финансовия надзор" като главен експерт. От април 2010 г. до февруари 2011 г. е била в отдел "Правен и осигуряване на съответствие" в "ING Пенсионно осигуряване" и "ING Животозастаховане". Оттогава  е държавен експерт в дирекция "Регулация на финансовите пазари" в управляваното от министър Владислав Горанов ведомство.

В момента Министерството на финансите е най-големият акционер в "БФБ-София" с дял от 50.05%, който взе след последното увеличение на капитала на борсовия оператор.

В дневния ред има и предложение за гласуване на промяна на името на дружеството -  от "БФБ-София" АД да стане  "Българска фондова борса" АД, като от названието се премахва  "София".

Заедно с това, като компания с преобладаващо държавно участие, "БФБ-София" е задължена да заделя 50% от печалбата си като дивидент за хазната. Положителният финансов резултат за 2017 г. след облагане с данъци е в размер на 206 234 лева. Съветът на директорите предлага 103 117 лв. от нея да се разпредели като бонус на акционерите. В случая става въпрос за символичните 0.01566 лв. на всяка акция. При борсова цена от 5.75 лв. за една ценна книга на дружеството, това означава 0.27% дивидентна доходност. Останалите 103 117 лв. от печалбата ще попълнят фонд "Резервен”. Изплащането на дивидента ще започне в тримесечен срок от датата на провеждане на общото събрание.

 

 

Лондон очаква български фирми на своята борсата. В България ще бъде организиран бизнес форум с участието на Лондонската фондова борса. Това бе договорено по време на среща на заместник-министър Александър Манолев с Никил Рати, изпълнителен директор на финансовата организация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Двамата участваха в дискусия с ръководството на борсата, в рамките на която бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни. Това е първо посещение на представител на изпълнителната власт на България в централата на борсата в английската столица.

"В момента подготвяме ваучерна схема с безвъзмездно финансиране, което да подкрепя компании да излязат на "БФБ-София", обясни икономическият заместник-министър. Той подчерта, че в тези усилия ще е много ценна експертната помощ на Лондонската фондова борса. От ръководството й посочиха, че могат да участват в този процес, и изразиха надежда повече български компании да бъдат регистрирани  на нейните пазари. Лондонската борса е издала специализирано издание "1000 компании, вдъхновяващи Европа", сред които има и  пет български примера.

Манолев представи и възможностите за инвестиции в България пред специализирания телевизионен канал на Лондонската фондова борса, който достига до над 200 хил. компании и служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във