Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дупката от 22 трлн. долара в световния БВП иска реформи

Държавите по света трябва да проведат "сложни реформи" в областта на продуктовата гама, труда и финансовите пазари, за да запълнят дупката, оценявана на 22 трлн. щ. долара, в глобалния БВП, отворена от кризата от COVID-19, посочва първият заместник управляващ директор на МВФ - Джефри Окамото. 

В блог, публикуван на 20 юли на сайта на институцията във Вашингтон, Окамото пише, че "същата енергия, вложена във ваксинациите и в плановете за възстановяване, е необходима и за мерките за компенсиране на загубения продукт". Окамото смята, че "паричните и фискалните стимули, които все още се вливат в икономиката, ще служат по-скоро като стабилен трамплин към по-светло и по-устойчиво бъдеще отколкото като патерица на по-слаба версия на предпандемичното стопанство".    

От март 2020-а правителствата са похарчили 16 трлн. долара за фискална подкрепа, а централните банки са увеличи балансите си с общо 7.5 трлн. щ. долара, твърди Окамото. Дефицитите са най-високите след втората световна война и централните банки са предоставили повече ликвидност през последната година отколкото през изминалото десетилетие, при това - всичките мерки са "абсолютно необходими", допълва бившият помощник финансов министър на САЩ. Просто защото, ако всичко това не се беше случило, рецесията от 2020-а - най-дълбоката след Великата депресия - би била три пъти по-тежка, сочи проучване на МВФ.

Сред реформите, които препоръчва Окамото, спадат, както следва:

- усилен и качествен механизъм за преструктуриране, който да помогне за бързо закриване на нежизнеспособните фирми и насочване на инвестициите към нови идеи и компании;

- по-силни активни политики за пазара на труда, включително наблюдение на търсенето на работни места, подкрепа и преквалификация, които да помогнат на работниците да се прехвърлят на по-обещаващи позиции в динамични части на икономиката;

-  подобрени рамки за конкурентни политики, които САЩ и Европа обсъждат, и редуциране на бариерите за достъп в "закостенели сектори, ако се гарантира, че няма да има крепостни стени около фирмите, пленили паричните стратези от старите дни".

 Реформите биха повишили с повече от 1% годишния растеж на БВП на човек от населението в развиващите се стопанства през идното десетилетие, убеден е Окамото. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във