Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дупка зейна в бюджета на Афганистан

Недостиг от 375 млн. щ. долара бе открит в афганистанския бюджет. Това оказва допълнителен натиск върху зависимата от чуждестранна помощ местна икономика точно когато афганистанците избират нов държавен лидер, а чуждестранните войски се стягат да си ходят. САЩ, ООН и финансовото министерство на страната търсят изход от критичното състояние на бюджета, което застрашава най-вече публичните проекти и заплатите на държавните чиновници. Финансирането на сигурността на страната обаче не е засегнато, защото всички разходи за него поемат чуждестранните правителства.


Според официалната статистика бюджетната дупка се дължи на резкия спад на вътрешните приходи. Което наложило някои проекти за развитие на страната - от изграждане на училища и болници до строеж на пътища, да бъдат спрени. Служители се оплакват, че не са получавали заплати от месеци. Мнозина се страхуват, че ще загубят работните си места.


Международната финансова помощ попълва 5 млрд. щ. долара от тазгодишния бюджет, който е 7.6 млрд. долара. Останалото идва от вътрешни приходи, основно под формата на мита. Те, както и вносът в страната, обаче спадат от началото на годината. А данъците и износът имат малък принос в държавните финанси.


През януари щатските законодатели гласуваха за двойно намаление (до 1.2 млрд. щ. долара) на помощта за развитие на Афганистан през фискалната 2014-а. Въпреки че от 2001-а насам задграничните правителства са налели милиарди долари в Афганистан, страната е все още една от най-бедните в света, а новите власти едва ли ще получат финансова подкрепа в същия размер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във