Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дългът с отрицателна доходност стигна космическите 12.5 трлн. щ. долара

Предпазливата политика на централните банки предизвика вълнение на пазарите за книжа с фиксиран доход. И разшири пространството на облигациите с отрицателна възвръщаемост до рекордните 12.5 трлн. щ. долара.

Масло в огъня наля Европейската централна банка със забележката, че e  възможно  да рестартира програмата за "количествени улеснения" или казано на прост език - да се върне към  покупката  на активи - преимуществено на дългови книжа. Търсенето им се стимулира от растящите опасения, че икономическият растеж е изчерпал потенциала си. Но  и от залозите, че централните банки в Европа, САЩ и Азия ще трябва да предприемат по-разточителна парична политика, за да предотвратят нов стопански спад. Като десерт, засилващата се враждебност в отношенията между Пекин и Вашингтон върна  апетита на инвеститорите към безопасни вложения и събори  доходността на облигациите.

Експертите са почти единодушни в очакванията си, че Федералният резерв ще направи поне три лихвени понижения до края на годината и  първото ще се случи  още през юли. Председателят на ЕЦБ - Марио Драги, пък отбеляза на 18 юни, че при необходимост може да намали лихвите и да започне да купува активи, ако инфлацията продължи да се люлее значително под целевите 2% годишно. Коментарите му вкараха незабавно в пространството на негативната доходност книжа за нови 714 млрд. щ. долара  , а пазарната оценка на облигациите с отрицателна възвръщаемост (смятани навремето за бълнуване) - достигна рекордните 12.5 трлн. щ. долара ( по сметките  на агенция "Блумбърг"). Средната доходност на пазара на глобални дългови книжа в момента е 1.76% срещу 2.51% през ноември 2018-а. 

Пазарни експерти пък прогнозират , че ако последните търговски маневри на Китай и на Щатите не прераснат в конструктивен диалог за деескалация на напрежението, ЕЦБ ще вкара новите си стимули още през третото тримесечие.

Солидни количества  от европейски и японски правителствени облигации се търгуват с отрицателна възвръщаемост още от 2016-а. На 18 юни обаче доходността на френските и на шведските десетгодишни книжа слезе за първи път под нулата. А еквивалентния по срочност германски дълг падна до минус 0.29 процента. 

Аксел Вебер - председател на швейцарската "Ю Би Ес" и на Института за международни финанси, предупреди, че годините на символични и дори на  отрицателни лихви, са подхранили импулсите за живот на кредит. И от финансовата криза през 2008-а до наши дни светът е натрупал допълнителен дълг за нови 70 трлн. щ. долара, което се равнява на 25% от БВП, като държавният има почти 40% дял от увеличението. Така световното дългово бреме е скочило до впечатляващите 317% от глобалния БВП. И макар че отговорно използваният кредит играе важна и конструктивна роля в икономическото развитие, прекалено големите задължения са риск и за кредиторите и за длъжниците.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във