Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дългът с отрицателна доходност надхвърли 14 трлн. долара

Задгранични капитали се вливат в канадски общински дълг

В денят, в който шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл и колегите му от паричния комитет на Федералния резерв понижиха щатската основна лихва с 25 базови пункта и се опитаха да охладят пазарните очаквания за нови по-големи редукции, дълговите облигации с отрицателна доходност достигнаха нов рекорд. Изненадващото решение на щатските централни банкери да спрат да "вталяват" банковия баланс успоредно с лихвеното намаление, доведе до подем на цените на десетгодишните щатски ДЦК, респективно до спад на доходността, който се задълбочи след съобщението на президента Доналд Тръмп, че ще наложи нови мита от 10% върху китайски внос - за 300 млрд. щ. долара.

Пазарната оценка на индекса, следящ книжата с отрицателна възвръщаемост (Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index), приключи пазарната си търговия на 31 юли със стойност 14.1 трлн. щ. долара. Делът на облигациите с негативна доходност вече надхвърля една четвърт от целия пазар на дългови книжа с инвестиционен рейтинг, сочат официалните данни. Те са 25.68% от агрегатния индекс Bloomberg Barclays Global Aggregate Index, който обхваща правителствения, корпоративния и секюритизирания дълг. Стойността е на косъм от рекордните 25.99%, отчетени през 2016-а.

Инвестиционните мениджъри не са доволни от дългосрочното влияние на свръхниските лихви върху цените на активите и lвърху реалната икономика. Мнозина вече търсят нетрадиционни убежища за средствата си. Едно от тях са облигациите на Общинската финансова агенция на канадската провинция Британска Колумбия (MFABC). Защото, както посочва шефът й - Пийтър Урбанк, инвеститорите получават нещо, от което отчаяно се нуждаят - дълг с върхов инвестиционен рейтинг "ААА", който наистина се отплаща  на собствениците си.

През май MFABC, която осигурява финансиране на над 200 местни власти, агенции и болници, е продала петгодишни дългови книжа с номинал 800 млн. кан. долара (грубо 606 млн. щ. долара) при 2.18% годишна доходност - около 54 базови пункта по-висока, отколкото на аналогичните канадски ДЦК. Около 36% от емисията е била купена от международни инвеститори, включително три централни банки от Източна Европа, от Близкия изток и от Африка, както и от официална институция от Азия. Делът е доста по-висок, отколкото при предишните две емисии с подобна срочност -  съответно 26 и 14 процента.

Фактът, че чуждестранни парични мениджъри са се насочили към канадски общински облигации, представляващи едва 1% от търговските сделки на националния пазар за публични книжа с фиксиран доход за 2 трлн. кан. долара, показва нарастващия глад за висококачествени и носещи добър доход активи. Допълнителен плюс е, че Канадската централна банка засега не показва склонност към по-щедра парична политика и пазарът бързо се превръща в магнит за опитните инвеститори, търсещи по-високи печалби.

Облигациите на MFABC на Британска Колумбия за общо 725 млн. кан. долара с падеж през 2028-а и лихва 3.05%, са донесли на притежателите си около 6.6% през последните шест месеца, надхвърляйки 5.6-процентния ръст на агрегатния корпоративен индекс за Канада на Bloomberg Barclays за същия период.

Икономическият подем през второто тримесечие и въздържанието на канадските централни банкери да понижават лихвите превърнаха  канадския долар в най-печелившата валута сред конкурентите от Г-10 през тази година и качиха допълнително доходите на международните инвеститори.

Урбанк посочва, че задграничните мениджъри, които притежават дълг на федералното правителство и общински облигации - и двата вида книжа с високоликвидни пазари - са все по-склонни да преминат към общинските книжа заради разширяването на маржа. Юнската оферта на MFABC носи с пет базови пункта по-висок доход от правителствените книжа със сходна срочност на Онтарио, въпреки че кредитната оценка на емитента "ААА" е с три стъпки над рейтинга на най-голямата канадска провинция.

Общините могат да получават по-високи кредитни оценки от провинциите, дори от тези, в които се намират, защото отговорностите и приходите им са отчетливо разграничени, така че да не се допуска разпространение на кредитния натиск, посочват анализатори на "Муудис инвестърс сървис". Общините са по-зависими от стабилни източници на постъпления като имотните  данъци. И онези от тях, които имат по-високи рейтинги от провинциите си, по правило имат силни равнища на резервите и добро управление на оперативните ресурси.

Макар че е един от най-високоликвидните емитенти на канадския пазар за общински облигации,/оценяван на над 60 млрд. кан. долара/  MFABC далеч не е единственият печеливш от растящия интерес на задграничните инвеститори. Торонто и Монреал са сред другите "отличници" с емисии от по над 500 млн. кан. долара.

Чужденците са имали около 11% дял от сделки с канадски общински облигации през първото полугодие на 2019-а срещу грубо 9% през същия период на 2018-а, по данни на централната банка на Канада. Задграничното  участие ще продължи да расте, защото централните банки по света се запознават все по-добре с тези книжа , а мениджърите на резервите им искат реални, а не отрицателни доходи. Урбанк твърди, че в момента е в диалог с две-три централни банки от Латинска Америка, които искат да купят канадски общински дълг.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във