Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговите книжа се готвят за скок


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


 

Изминалата седмица се характеризираше  по-скоро  с технически и консолидационни движения на международните пазари на държавен дълг. Липсваха  ключови събития  в очакване на срещата на борда на Фед на 21 март. Основните емисии търсеха посока, а  повечето от тях отбелязаха спадове. Тези движения бяха обусловени от темата на седмицата - инфлацията или по-скоро липсата й, за която президентът на ЕЦБ - Марио Драги, говори на пресконференция преди среща на борда с европейски политици.

Изказването на Драги съдържаше няколко послания, но основните  бяха, че еврозоната все още е далеч от достигане на желаната инфлация (близо до, но под 2% на годишна база), както и че изходът от количествените улеснения трябва да е умерен и предвидлив. Това бе достатъчно за инвеститорите, за да заложат на покупките на европейски дългове. Доходността по книжата на страните от ядрото на еврозоната отбеляза  значителни спадове. Десетгодишните немски бундове завършиха седмицата при нива от 0.585% и  със  спад от 7.9 базисни точки, докато доходността по сходните по матуритет френски ДЦК се понижи с 5.9 базисни точки до 0.83 на сто.

На сходна позиция се намираха и другите основни в глобален аспект дългови емисии. Спекулациите за това, дали ще видим три, или четири повишения на основната лихва в САЩ продължават с пълна сила и след последните негативни данни за потреблението в най-голямата световна икономика изглежда, че за момента везните са наклонени към по-малкото повишения. С оглед на срещата на борда на Фед следващата седмица, която ще даде на инвеститорите първия по-конкретен отговор на този ребус, трежъритата се движеха в унисон със световните пазари. Доходността по десетгодишните книжа, на която се надяваха инвеститорите,  отбеляза седмичен спад от базисни точки до 2.811 на сто.

Във Великобритания освен политическата тема, свързана с разрива на  отношенията с Русия, основна бе и темата за промяната в емисионния календар. Финансовото министерство на Острова планира да емитира най-малък номинал джилтове от 2007 г. насам, като това нормално бе положителна новина за държателите на книжата. Доходността по десетгодишните британски книжа отбеляза спад от 3.6 базисни точки до 1.437 на сто.

В периферията на еврозоната пък бяхме свидетели на нервна търговия. Водещо събитие през идните дни и седмици се очертава да бъдат преговорите за сформиране на кабинет в Италия, като несигурността засега оказва сериозно негативно влияние върху италианските държавни ценни книжа. При десетгодишната емисия доходността по тях се повиши с 2.3 базисни точки до 2.003%, като това бе едно от редките повишения през седмицата. В същото време испанските ДЦК се търгуваха при доход до падежа от 1.383% и седмичен спад от 1.7 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във