Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дълговите книжа остават под сянката на коронавируса

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Международните пазари на държавен дълг изпаднаха в донякъде нормална лятна летаргия през последните седмици, през които ниската ликвидност, но и силно ограничените движения на доходността, преобладаваха. Всичко това се случваше на фона на донякъде уталожващата се волатилност от Covid-19 пандемията и свързаните с нея икономически шокове.

Фокусът на седмицата безспорно бе Европейската централна банка. Въпреки че очакванията бяха от основната евромонетарна институция да не направят нищо сериозно на срещата в четвъртък, по-интересно е дали ще видим намеци за контрол над спредовете между доходността на отделните страни членки, както и дали т.нар. „ястреби“ ще надделеят, като тонът на институцията в икономическите й прогнози ще бъде малко по-оптимистичен. Дълговете на страните от ядрото на еврозоната се търгуваха в много тесни граници през седмицата, като ключовите десетгодишни немски бундове видяха ръст на търсената доходност до падежа от 1.4 базисни точки до минус 0.454%, докато десетгодишните френски ДЦК приключиха седмицата при доход от минус 0.141% без промяна.

В периферията на еврозоната най-интересното се случваше в Италия, където експертното правителство на Джузепе Конте позагуби позиции пред популистите, съгласявайки се на де факто национализацията на дружеството, опериращо магистралите на Ботуша. Въпреки това ситуацията в страната изглежда спокойна, като коронавирусът е под контрол, а мнозинството италиански банки се отказаха от механизма, даващ защита на техния капитал в случай на сериозни ръстове на доходността на държавните дългове. Така десетгодишните италиански книжа завършиха седмицата при търсена доходност до падежа от 1.216% при спад от 1 базисна точка, докато сходните по матуритет испански книжа останаха без промяна на нива от 0.414 процента.

В САЩ предизборната кампания върви с пълна пара, а това означава все повече атаки срещу Китай от страна на администрацията на Тръмп, целящи сплотяване на електората. От друга страна, пандемията от коронавирус не изглежда под контрол, като през седмицата редица щати, сред които и най-големият по население - Калифорния, обявиха затягане на мерките. На фона на всичко това трежъритата се търгуваха в тесен рейндж, като доходността по десетгодишната емисия, търсена по тях, се понижи с 2.5 базисни точки до 0.621 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във