Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дълговите книжа навлизат в зоната на свободно падане

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Изминалата седмица на международните пазари на държавен дълг бе за историята. След като станахме свидетели на сериозно търсене на всички основни държавни емисии покрай кризата с разпространението на корона вируса в развитите пазари, основните институции и страни най-накрая предложиха решение за улесняване на общата обстановка.

В еврозоната Европейската централна банка (ЕЦБ) реагира с предлагане на нови количествени улеснения в размер на 750 милиард евро, включващи дори изкупуване на гръцки дългове. Това донякъде даде известно подобрение на книжата на страните от периферията, които бяха подложени на сериозни разпродажби през цялата седмица. Само в четвъртък (19 март) италианките десетгодишни държавни ценни книжа (ДЦК) видяха понижение на доходността с над 100 базисни точки в рамките на деня и въпреки това завършиха седмицата при ръст от 5.4 базисни точки до 1.839 процента. Повишението на дохода при сходните по падеж испански ДЦК се равняваше на 23.1 базисни точки до 0.853 процента.

В ядрото на еврозоната главната новина бе свързана с изоставянето на политиката на нулев дефицит от Германия, което доведе до невиждана разпродажба на бундове. В края на седмицата доходността по десетгодишната емисия, търсена от инвеститорите по немските ДЦК, бе "едва" минус 0.212% при седмичен ръст от цели 33.2 базисни точки. Сходните по матуритет френски ДЦК се търгуваха при доход от 0.184% и ръст от 16.6 базисни точки.

Във Великобритания изглежда, че планът на премиера Борис Джонсън за изграждане на национален имунитет срещу корона вируса няма да сработи. От Бенк ъф Ингланд подготвят нов пакет стимули за икономиката, а джилтовете и паундът са в зоната на свободно падане. В един момент в четвъртък британската валута отбелязваше дневно поевтиняване спрямо еврото от над 4%, докато доходността по десетгодишните джилтове отбеляза седмичен ръст от 35.6 базисни точки до 0.764 процента.

След като президентът Тръмп най-накрая определи ситуацията с корона вируса като "лоша" и настъпи педала на фискалните и социални стимули, трежъритата се оттеглиха от рекордно ниските нива на доходност. Десетгодишните щатски ДЦК видяха седмичен ръст на дохода от 10.6 базисни точки до 1.077 процента.

Темата на седмицата бе ниската ликвидност на пазарите и изключително високата волатилност, като при по-рядко търгуемите емисии, като тези от Централна и Източна Европа, наблюдавахме ценови изменения с проценти ежедневно. Волатилността изглежда ще бъде и основната тема на следващите седмици, поне докато COVID-19 остава водеща тема за световната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във