Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговите играчи намират баланса

Николай М. Ваньов,

финансов експерт

 

Дали доходността ще се нормализира с успокояването на международните пазари на държавен дълг през септември? Със сигурност търговията с основните ДЦК (в глобален мащаб)  кара все повече инвеститори да си задават точно този въпрос през последната седмица.

Главната новина и този път идва от САЩ. Въпреки поредната размяна на удари в търговската война на Тръмп с Китай  търсенето на трежърита като убежище от геополитическия риск далеч не бе достатъчно, за да задържи доходността на десетгодишните книжа  под ключовите нива от 3 на сто. Вероятно станахме свидетели на събитието, което бе очаквано много по-рано през тази година, като след този затвърден пробив  отново се появиха мнения за приключване на 2018 г. на равнища от над 3.5 процента. Само през тази седмица ръстът на доходността при десетгодишните трежърита се равняваше на 6.7 базисни точки - до 3.064 на сто.

Подобно повишение на доходността в САЩ няма как да не се отрази на глобалната обстановка. Книжата на страните от ядрото на еврозоната бързо последваха трежъритата по пътя им нагоре. Ключовите за валутния блок десетгодишни бундове приключиха седмицата при нива на доход от 0.482% и седмично повишение от 3.3 базисни точки, докато сходните по матуритет френски ДЦК отбелязаха ръст в десетгодишната доходност от 2.7 базисни точки - до 0.792 на сто.

В периферията на еврозоната италианските дългове отново донесоха добра печалба на дългите инвеститори в тях. Политическата ситуация в страната, изглежда, все повече  се нормализира,  а финансовият й министър  Джузепе Триа  запазва поста си, въпреки че опонира  на ключови популистки мерки, които да залегнат в бюджета на страната за 2019-а. Доходността по десетгодишните италиански книжа отбеляза масивен седмичен спад от 15.7 базисни точки до 2.822 на сто. За сравнение, испанските облигации в същия матуритет се повишиха с 2.2 базисни точки до 1.505 на сто.

Във Великобритания инвеститорите отново бяха раздвоени за възможностите за Брексит със сделка с Европейския съюз. Въпреки позитивните сигнали от председателя на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер, някои консервативни елементи на Острова все още твърдо са против подобен вариант на  развода. Въпреки това джилтовете също бяха в пистата на книжата с повишаваща се доходност, като изненадващо високата инфлация за август бе допълнителен стимул за това. В крайна сметка ключовите джилтове приключиха седмицата при доход от 1.601% и ръст от 7.3 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във