Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДЪЛГОВИЯТ ПАЗАР ТРЪПНЕ В ОЧАКВАНЕ

Последните дни могат да се обобщят с думите липса на драматични събития. Вероятната причина за това е, че пазарът, поне що се отнася за европейските държавни облигации, събира сили за следващата седмица.
Текущо цените на книжата от Стария континент спряха възходящото си движение и направиха корекция надолу - което не изненада никой, разбира се. По-странно е относително стабилното им поведение въпреки всичко.
Доходността на десетгодишните облигации отново е някъде около 4%, като фючърсът на бунда не успя да достигне 117 и доста лесно се върна на цени под 116. Засега 115.60 се оказва достатъчно стабилно ниво и остава да проверим дали ще бъде така и през следващите дни, пълни със събития.
Следващата седмица се очаква да започне интересно - в понеделник във Вашингтон ще има изявления на оглавяващия ФЕД Бърнанки, на шефа на ЕЦБ Трише и на японския им колега Муто. Самият тоз факт вероятно вече е изплашил инфлацията до смърт, но на практика по-вероятно е да се разтрепери дълговият пазар. Мечките със сигурност ще изпълзят от бърлогите си и ако не се нахвърлят още тогава, то със сигурност ще го направят в четвъртък, когато предстои ЕЦБ да анонсира новите си лихви.
Много се изговори в посока прогнозиране на бъдещите действия на Европейската централна банка, като по-агресивните залози за скок от 0.5% имаха променлив превес. В крайна сметка последната дума има Трише, и то в буквалния смисъл - защото каквото и да се предприеме като промяна на лихвите, най-важната част ще бъде последващото негово интервю. Към момента действащата лихва на Стария континент е 2.50 процента. Относителна подкрепа на фиксираната доходност в Европа продължава да дава и падащият през последния месец пазар на акциите.
През седмицата бяха обнародвани и коментарите на комитета на ФЕД, занимаващ се с лихвените проценти от датата на последната лихвена корекция. За разлика от предишния път, този път думите бяха по-агресивни, но пък сякаш оставиха допълнителна неяснота. Междувременно кривата на доходността в САЩ отново започва да става равна, поне на пръв поглед - двугодишните облигации са с доходност 5.02% (при 4.92% от преди седмица), петгодишните са на същото ниво от 5.02% при 4.89% преди седмица, а десетгодишните са 5.12 процента.
Независимо от всичко е много вероятно ФЕД да направи почивка в цикличното покачване на основната лихва, която към момента е 5%, а някои анализатори допускат директното й повишаване до 5.50% и едва след това да се направи пауза. Такъв ход е по-малко вероятен, въпреки че вече никой не може да бъде изненадан с нищо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във