Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дългови проблеми сменят собственика в "Идеал Стандарт"

Изпълнителният директор на "Идеал Стандарт Интернешъл" Торстен Тюрлинг (вляво) и министърът на икономиката Емил Караниколов откриха новата инвестиция.

Американският фонд "Анкъридж Кепитал" (Anchorage Capital), който сега държи миноритарен дял от  капитала на собственика на заводите за санитарна керамика и арматура “Идеал Стандарт - Видима” - "Идеал Стандарт Интернешънъл", ще стане мажоритарен акционер. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече даде разрешението  за концентрация. Според неговия текст  компанията АКМО, регистрирана в Люксембург, или новоучредено дружество ("НюКо"), изцяло контролирана от нея, има намерение да придобие самостоятелен контрол върху "Идеал Стандарт" и предприятията от групата. В момента то е под съвместния контрол на "Анкъридж Кепитъл" и "Бейн Кепитъл". АКМО принадлежи към Групата "Анкъридж", управлявана от "Анкъридж Кепитъл Груп". Тя не контролира други дружества, клонове или представителства в България.

Съобщението за продажбата до известна степен изненада анализаторите заради добрите резултати на българската фирма. Севлиевската компания "Идеал Стандарт - Видима" е най-големият в България завод за санитарен фаянс и изделия от него. Той приключи  2016 г. на печалба,  след като преди това беше все на загуба, тъй като върху резултатите й тежеше обслужването на дълга на групата майка "Идеал Стандарт Интернешънъл". Другата положителна новина за акционерите е продължаващото изпълнение на  тригодишната  инвестиционна програма. Общо 22.5 млн. лв. е вложил производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт-Видима" в своя завод в Севлиево през 2017-а. В първия етап е предвидено тази сума да се използва за придобиване на нови машини и оборудване, за инструментална екипировка, за нова  гама  изделия. Очаква се общият размер на вложените средства да достигне близо 70 млн. лева.

Инвестициите в Севлиево са част от стратегията на собственика Ideal Standard International, която започна преди две години и чиято цел е разширяване на пазарните позиции в Европа. Предвижда се общата вложена сума от групата да надмине 100 мн. евро, което е най-мащабната й инвестиция за последните десет години. Значителна част от средствата ще бъдат насочени именно към производството в Севлиево. Първата фаза от инвестиционния план съвпада с отбелязването на 25-годишнината от създаването на първото в България смесено дружество между "Видима" АД и "Американ Стандарт". Общият размер на вложенията у нас през тези години надхвърля 260 млн. лева. Фирмата е подсигурила работа на над 3000 души,  с което се нарежда в топ 15 на работодателите в страната ни.

"Идеал Стандарт-Видима" ("ИС България") е сред най-големите и важни структури на компанията майка със своите два завода - за производство на санитарна арматура и за производство на санитарна керамика в Севлиево, дистрибуционен център, търговска организация "Клъстер България" и европейските структури - Център за IT компетенции и Център за финансово обслужване. Българската компания присъства на  пазарите в Източна Европа с търговските марки Vidima и Ideal Standard. "ИС България" има ограничена дейност в хотелиерството (чрез "Амстан Хотели" АД), разпространение на газ (чрез "Севлиевогаз-2000" АД), логистични услуги (чрез "Едуардс Лоджистикс България" ЕООД), които са незначителни или спомагателни към неговата основна дейност на пазара за продукти за баня.

На  този фон малко  странно е съобщението за предстоящата продажба, с което започнахме. От "Идеал Стандарт - Видима" все пак уточняват, че "тoвa нямa дa oĸaжe влияниe въpxy дeйнocттa й в Бългapия, ĸoятo ocтaвa cтpaтeгичecĸи вaжeн пaзap зa "Идeaл Cтaндapт"  ĸaĸтo oт пpoизвoдcтвeнa, тaĸa и oт тъpгoвcĸa глeднa тoчĸa". Ще пpoдължи и изпълнението на cтpaтeгичecĸите инвecтициoнни плaнoвe в cтpaнaтa. Коментарът е, чe всъщност cъoбщeниeтo в KЗК e cвъpзaнo cъc cтpaтeгичecĸите възмoжнocти, ĸoитo бopдът нa диpeĸтopитe и aĸциoнepитe нa "Идeaл Cтaндapт Интepнeшънъл" oцeнявa сега с оглед  нa пpeдcтoящия пaдeж нa дългa. B тoвa oтнoшeниe все още нe е взeто oĸoнчaтeлно peшeние.

От компанията пък излиза друг американски финансов инвеститор - Bain Capital Investors, една от най-големите компании за дялови инвестиции. Той купи активите на "Идеал Стандарт - Видима" през 2007 г., за което  плати тогава 1.7 млрд. долара   с пари от емисия обезпечени облигации. Миноритарният акционер "Анкърдиж Кепитал" влезе в дружеството няколко години по-късно. Първоначално фондът беше само кредитор, но през 2014-а стана собственик и на миноритарен дял след преструктуриране на дълг и свеж капитал. Сега, при евентуалното приключване на сделката, основният акционер Bain ще му продаде цялото си участие.

Bain Capital и Anchorage Captial държат най-големите дялове, но нито една от тях не обяви  официално какъв е  размерът  им.

Тъй като през месец май предстои падеж по дълговите книжа на "Идеал Стандарт Интернешънъл Холдинг", вероятно уведомлението до КЗК има връзка с евентуалната  сделка по смяна на собствеността. Припомняме, че през 2011 г. са били издадени обезпечени облигации за 275 млн. евро с падеж през 2018 г., но е имало преструктуриране на дълга през 2014-а. Оттогава АКМО притежава дял от тези книжа и възнамерява да прехвърли своето участие на "НюКо" преди планираната среща.
Групата "Анкоридж Кепитал" е базирана в Ню Йорк и управлява активи за близо 30 млрд. долара. Според информацията от КЗК тя се занимава с "управление на частни инвестиционни фондове в областта на кредитните пазари и пазарите на неликвидни инвестиции и дружества в особено положение в Северна Америка и Европа със специална насоченост към просрочили и задлъжнели компании".

Предварително условие за осъществяване на сделката е получаването на разрешение за концентрация от страна на органите по конкуренцията на още три държави: Ирландия, Германия и Русия. Засега  по процедурата се е произнесъл само регулаторът на Германия.

Според становището на КЗК не може да се очаква промяна в пазарното положение на участниците в сделката, нито пък да има каквито и да било ефекти върху конкуренцията на пазарите на територията на страната. В резултат на планираната сделка  АКМО или "НюКо" ще придобие самостоятелен контрол върху продаваната компания въз основа на своите права, във връзка с участието му в дълга от 2014 г., за придобиване на акциите в "ИС Интернешънъл" или "ИС Интернешънъл Холдинг" и "Идеал МЕНА". По този начин купувачът ще получи пряко или непряко решаващо влияние върху органите за управление  на тези компании и върху решенията им, както и непряко - собственост на придобитите активи и респ. самостоятелен контрол върху тях. А занапред той ще взема стратегическите решения, без да се съобразява с интересите на друг акционер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във