Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговете - търсено убежище от риска

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

През изминалата седмица инвеститорите бяха концентрирани върху заседанието на   борда на Фед. За разлика от последните няколко срещи  този път Джеръм Пауъл и компания  успяха да изненадат пазарите със сериозния завой в напътствията и в изказванията си. Ако досега настройката на монетаристите в САЩ беше по-скоро към предпазване на икономиката на страната от прегряване,  сега те са готови да направят необходимото за поддържане на текущия икономически растеж. В пресконференцията след срещата Пауъл заяви, че  институцията "е  готова  по-дългосрочно да задържи движението на  лихвените проценти", както и за пълна промяна на лихвената политика, ако икономиката изисква това. В допълнение бе заявено, че нормализацията на баланса на Фед се очаква да приключи на по-високи нива на активите от първоначално заявените, което бе поредният знак за по-мека парична политика. Тези промени в настройките на Фед дадоха добра основа за печалби на инвеститорите в трежърита, които видяха спад на доходността по десетгодишните книжа от 7.4 базисни точки до 2.675% през седмицата.

В Европа инвеститорите като че ли намериха равновесни пазарни нива при дълговете на страните от ядрото на еврозоната, поне засега. Въпреки сериозните движения на доходността зад Океана  тези по десетгодишните немски бундове отбелязаха седмичен спад от едва 1.9 базисни точки до 0.172 на сто. Движението при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на минус 2.5 базисни точки до 0.570% през седмицата.

Италианските ДЦК бяха звездите на периферията. Въпреки известния риск от предсрочни избори, в които малкият коалиционен партньор "Лига" на вицепремиера Матео Салвини би могъл да се опита да измести сегашния лидер "Пет звезди", уталожването на ситуацията с италианския бюджет и нормализирането на отношенията с ЕК доведоха до един от най-добрите резултати на синдикирано предлагане на дълг през седмицата. Десетгодишните италиански облигации видяха седмичен спад от 8.4 базисни точки до 2.564% през изминалата седмица. Испанските книжа в този матуритет пък се понижиха с едва 1.1 базисни точки до 1.217 на сто.

Във Великобритания Брексит превзема все повече страховете на инвеститорите. След като парламентът на Острова даде мандат за нови преговори с ЕС на премиера Тереза Мей, от съюза единодушно заявиха, че няма да приемат промени в камъка на раздора - правилата за ирландската граница. При тези обстоятелства напускане без сделка става значително по-вероятно, а джилтовете - все по-търсено убежище от риска. През седмицата доходността по десетгодишните британски книжа отбеляза спад от 8.1 базисни точки до 1.232 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във