Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговете на плюс въпреки опасенията

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Рисковият апетит на инвеститорите през изминалата седмица се  засили сериозно  и това се отрази както на капиталовите, така и на международните пазари на държавен дълг. Почти във всеки ден след понеделник  се наблюдаваше  повишение на доходността по основните емисии, като основният въпрос засега остава дали това е тренд, или пък е корекция на сериозните понижения от края на март.

Пазарите на акции в САЩ отбелязаха поредната серия от добри дни, като главните измерители "Дау Джоунс Индъстриъл Евъридж" и "Ес енд Пи 500" маркираха поредица от зелени сесии. Политическите анализатори пък се фокусираха  върху следващата порция срещи на американското ръководство с китайските му колеги, на  която се очаква да се стигне до  търговското споразумение между двете страни. Трежъритата пък се намираха в отстъпление сред всичкия този оптимизъм, като десетгодишните книжа видяха седмичен ръст на доходността от 10.1 базисни точки - до 2.507 процента.

Сходно бе и положението в ядрото на еврозоната, където търсенето на по-добри възможности за доход се отрази в повишения за капиталовите инструменти. Равнищата на доходност на немските десетгодишни  бундове опитаха завръщане на позитивна територия, но  към края на седмицата то изглеждаше по-скоро неуспешно при равнища на доходност от минус 0.009 на сто. Въпреки това седмичният ръст от цели 6.3 базисни точки дава известни поводи за оптимизъм на притежателите на къси позиции, че настоящите негативни равнища няма да останат за дълго. Френските десетгодишни книжа видяха седмично повишение на доходността от 6.4 базисни точки до 0.380 процента.

Както в предишните седмици, така и сега  спредовете между ядро и  периферия се запазиха относително стабилни. Доходността по италианските книжа отбеляза седмичен ръст от 8.1 базисни точки до 2.567% в десетгодишния матуритет. Предлагането на нови емисии обуслови движенията на испанските дългове, където възможностите за реализация на добър спред бе водеща за инвеститорите. В крайна сметка испанските десетгодишни ДЦК приключиха седмицата при ръст на доходността от 3.5 базисни точки до 1.128 на сто.

В сряда Камарата на представителите в английския парламент блокира почти всички възможности за Брексит без сделка на 12 май в гласуване с разлика от само един глас. В същото време сигналите от ЕС са, че или сегашният вариант на  сделка ще бъде одобрен  от Великобритания, или отлагането ще бъде много по-дълго от очакваното. Като цяло пълното отхвърляне на възможността за катастрофално напускане на ЕС бе възприето положително от пазарите, докато джилтовете последваха останалите глобални ДЦК в ръста на доходността. Десетгодишните британски книжа приключиха седмицата при равнища от 1.079% и повишение от 8.2 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във