Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговете на eврозоната се търсят като убежище

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Международните пазари на държавни дългове приключиха по-скоро позитивна седмица, в която станахме свидетели на затвърждаващи се понижения на доходностите.

Най-динамична бе картината при книжата, емитирани от страните от eврозоната, където слабите данни за инфлацията в комбинация с политическите проблеми на Италия и на структурните затруднения в Гърция доведоха до сериозно увеличаване на търсенето на суверенните дългове като убежище срещу несигурността. Фокусът все по-сериозно се измества към Италия, където политическата сделка за новия изборен закон приближава към развръзката си в предсрочните избори. Премиерът на страната - Матео Ренци, изглежда, желае скорошен вот, който донякъде би изтрил загубите му от миналогодишния отхвърлен референдум. В същото време социологическите проучвания показват сериозна вероятност да се сформира популистко правителство след предсрочни избори. При тази ситуация наблюдавахме по-скоро отлив на инвеститори от италианските дългове. Десетгодишните облигации на страната достигнаха 2.149% при седмичен ръст от 4 базисни точки.

В същото време движението на доходностите по останалите основни европейски дългове даде доста възможности за спред търговия. С оглед на търсенето на убежище срещу локалната и глобална волатилност немските бундове и френските ДЦК бяха сред търсените варианти за инвестиции. Доходността по десетгодишните германски книжа достигна 0.290% при седмичен спад от 7 базисни точки, докато търсеният доход по сходните по матуритет френски ДЦК се понижи с 8.5 базисни точки - до 0.705 процента. За поредна седмица испанските дългове се държаха по-скоро като емитирани от страна от ядрото на еврозоната, а не от периферията й, като доходността, търсена от инвеститорите за десетгодишните книжа, се понижи със 7 базисни точки - до 1.499 процента.

Във Великобритания очакваната сериозна победа на консерваторите на предсрочните избори започва да изглежда все по-несигурна. С големи колебания повечето социологически проучвания сочат, че мисията за осигуряване на по-широко мнозинство на Тереза Мей в парламента изглежда все по-трудна, а някои дори дават вероятност за известна загуба на представителство. При това стечение на обстоятелствата търговията с джилтове е на първо място волатилна. Британските десетгодишни ДЦК приключиха седмицата при търсен доход до падежа от 1.015% и понижение от 2.2 базисни точки.

Американските трежърита бяха подвластни на икономическите данни, както и на постоянните изненади от администрацията на Тръмп. След като за редица политолози вече изглежда ясно, че радикалните мерки на новата администрация няма да бъдат приложени, както и че това дава своето отражение върху водещите финансови индикатори, които определят бизнес очакванията, трежъритата бяха предпочитана инвестиция. В десетгодишния матуритет на американските ДЦК доходността им отбеляза седмично понижение от 4.4 базисни точки - до 2.212 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във