Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълговете избраха компромиса

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Изминалата седмица определено не бе добра за инвеститорите в активи с по-висока степен на риск. Сериозните политически проблеми в Турция и в Италия и мрачните прогнози за развитието на тези две ключови страни доведоха до значително засилване на търсенето на активи убежища. Това бе може би първият по-сериозен случай, в който това се отрази позитивно на инвеститорите в държавни дългове през последните няколко месеца, като инвестициите в ДЦК в общия случай бяха позитивни.

В периферията на еврозоната отново се заговори за сценарий, подобен на този в  Португалия. Крайните популисти от "Пет звезди" и Лигата - Луиджи ди Майо и Джовани Салвини, предложиха на президента на Италия Серджо Матарела да назначи за министър-председател флорентинския юрист Джузепе Конте. А програмата на двамата, постигнали  мнозинство след изборите от март тази година, изглежда мрачно за инвеститорите. В типичен за партиите от техния спектър стил кандидат-управляващите предлагат мерки, които ще струват на най-затруднената от дългове страна от еврозоната над 100 млрд. евро годишно, изчисляват  анализаторите. На фона на всичко това нямаше нужда от никакви други събития, за да накарат италианските ДЦК да поемат надолу. Само през изминалата седмица доходността по десетгодишната емисия се повиши със 17.7%  - до 2.401 на сто. Испания, която показваше някаква устойчивост спрямо случващото се с  най-голямата южноевропейска икономика, като че ли устоява, въпреки че доходността по десетгодишните иберийски книжа отбеляза седмичен ръст от 3.1 базисни точки до 1.433 на сто.

Към ситуацията в Италия се добавят  и проблемите на Турция, където в предизборната си кампания сегашният президент Реджеп Ердоан обяви, че смята да поеме функциите по упражняване на монетарната политика и да спре повишението на лихвите. Това обаче ще изпрати турската лира в ситуация на свободно падане и никаква подкрепа (около 20% понижение само в рамките на текущия месец). Търсената по десетгодишните немски бундове доходност отбеляза седмично понижение от 7 базисни точки до 0.507%, докато по-рисковите френски ДЦК се търгуваха при доход от 0.803% и спад от 2.5 базисни точки в края на седмицата.

В САЩ бе относително спокойно откъм икономически новини. Основното притеснение на анализаторите остава евентуалната търговска  война с Китай, която може да доведе до значителни последствия за икономиката на Щатите. Общия сантимент срещу риск доведе до засилване на търсенето на трежърита, като в десетгодишния матуритет американските ДЦК отбелязаха седмичен спад на доходността от 3.1 базисни точки до 3.026 на сто.

Във Великобритания протоколът от срещата на борда на Бенк ъф Ингланд не изненада инвеститорите, като основната точка на интерес остава развитието на паричните лихви на Острова. Джилтовете се търгуваха в унисон с основните ДЦК, като при тях видяхме седмично понижение на доходността по десетгодишните книжа от 4.9 базисни точки до 1.45 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във