Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дългове между емоциите и притесненията


Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт


Изминалата седмица вещаеше скука едва ли не още преди да е започнала, без никакви значителни събития, които да очакват  инвеститорите. А в края й можем да я определим само като изключително динамична и с възможности да предопредели сериозно развитието на международните пазари на държавен дълг в средносрочен  и дори в дългосрочен период.

Ключово бе случващото се на пазарите в САЩ, където десетгодишните бонове  само в рамките на няколко часа преминаха най-високата си доходност за  тази година и пика на доходността от 2014 година. Сериозните разпродажби на ключовите дългове бяха донякъде обяснени с добрите данни за продажбите на дребно, но дори този положителен показател няма самостоятелната сила да провокира такова движение. Като цяло анализаторите изоставят  очакванията си за по-рестриктивна парична политика на Фед, като вероятността за общо четири лихвени повишения тази година вече е над 50 на сто. А повишенията на основните лихви  дават своето отражение върху трежъритата, където обръщане на кривата на печалбата изглежда доста по-малко вероятно сега, отколкото преди месец. В края на седмицата десетгодишните трежърита се търгуваха при доходност до падежа от 3.077% и повишение от цели 10.6 базисни точки.

Останалите основни световни дългове не останаха далеч след трежъритата. След изказване на германския канцлер  Ангела Меркел за  това, че в един момент ЕЦБ също ще започне да прилага рестриктивна монетарна политика, доходността, търсена от инвеститорите по бундовете, пое нагоре, като приключи седмицата при нива от 0.619% и ръст от 4.2 базисни точки. Френските десетгодишни облигации също се оживиха и  котировките им се повишиха с 5.1 базисни точки до 0.846% в края на седмицата.

Във Великобритания нагласите се определяха от информацията за  слабата икономика и мрачните прогнози за бъдещето на Острова след Брексит и под влиянието на глобалните движения. Като че ли слабостта на британския паунд и внасяната от това инфлация могат да накарат Бенк ъф Ингланд да действа с още едно повишение на лихвите през следващите месеци, което оказва своя негативен ефект върху цените на джилтовете. Десетгодишните британски ДЦК приключиха седмицата при доходност от 1.503% и ръст от 6.2 базисни точки.

Най-сериозен се оказа ръстът при десетгодишните облигации на Италия. На Ботуша се готвят за ново правителство на крайния популизъм, като дори депутатът от Лигата - Армандо Сири, заговори за желание за отписване на 250 млрд. евро номинал от дълга на страната. Резултатът от всичко това няма как да е положителен за държавните дългове, като доходността при десетгодишните книжа на Италия отбеляза един от най-високите ръстове през изминалата седмица - с 14.1 базисни точки, преминавайки с лекота границата от 2% и завършвайки на нива от 2.071 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във