Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дълбока и продължителна рецесия заплашва САЩ

Рискът от втора вълна на разпространение на коронавируса държи под напрежение пазарните играчи. Макар че в люлката на заразата - Ухан, са констатирани само няколко нови заболели, пазарните стратези на "Рабобанк", на "Сосиете женерал" и на "ВМО кепитъл маркетс" предупредиха клиентите си за опасността от възраждане на инфекцията, особено след като управниците на много  в  държави лека-полека започнаха да свалят наложените ограничения и да рестартират бизнеса. В Южна Корея също има ръст на заболелите от COVID-19 след като клиентите започнаха да посещават отново ресторанти и барове. 

Тези обстоятелства определено не се харесаха на пазарите и потвърдиха предупрежденията на търговците на валутни опции за наближаващата втора вълна на епидемията. А те се изразяват в залози в полза на алпийското убежище при кризи - швейцарския франк - и в очаквания той да се изравни по цена с еврото. Продължава притока на инвестиции и в зелените пари - безспорният световен спасителен пристан от кризи. 

В следобедната търговия на 13 май котировките се движеха в близост до 1.05 франка за едно евро и 1.0850 щ. долара за едно евро.

На този фон продължава публикуването на потресаващо слаби фундаментални показатели за икономиката. 

Бюджетният дефицит на САЩ е скочил до рекордните 737.9 млрд. щ. долара през април в резултат на фискалните стимули за овладяване на икономическите поражения от разпространението на коронавируса. При това в месеца на традиционни бюджетни излишъци, когато се превеждат данъците за индивидуалните и корпоративните доходи. По същото време през 2019-а бюджетът на страната е бил със 160.3 млрд. излишък. Тази година обаче данъчните приходи са паднали с почти 55% спрямо  април миналата година в резултат на решението на американската администрация да удължи до 15 юли крайния срок за внасяне на налозите.

Щатското стопанство е загубило шокиращите 20.5 млн. работни места през април, почти 33 млн. американци са внесли молби за обезщетения от края на март, а априлската безработица е скочила до 14.7% - най-високата й стойност от времената на Великата депресия през 30-е години на миналия век. Анализатори прогнозират, че БВП на страната ще падне с 40% на годишна база през второто тримесечие.  

Бюджетната служба на конгреса оценява тазгодишния бюджетен недостиг на страната на около 3.7 трлн. долара с последваща корекция до 2.1 трлн. долара през 2021-а, ако не се добави значимо извънредно финансиране. Дефицит от подобен размер през 2020-а ще е еквивалентен на приблизително 18% от БВП на Щатите, а федералният публичен дълг ще надхвърли 100% от БВП при грубо 80% от БВП през миналата фискална година. 

Официални представители на Федералния резерв предупредиха, че пандемията и частичното блокиране на стопанството ще предизвикат мащабен икономически спад през текущото тримесечие и носят сериозен риск от масови фалити. Шефът на клона на щатската централна банка в Далас - Робърт Каплан - пък смята, че американската икономика се нуждае от повече фискални стимули, ако безработицата продължи да нараства. 

Федералният резерв вече почти занули основната си лихва до диапазона от нула до 0.25 процента. А президентът Доналд Тръмп отново започна да настоява за нови лихвени редукции и за отрицателни лихвени равнища, особено след като индексът на потребителските цени в САЩ се повиши само с 0.8% годишно през април.

Засега обаче председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл отбива топката. Във видеообръщение за института по международна икономика "Питърсън" на 13 май Пауъл отбеляза, че въвеждането на отрицателни лихви дава смесени резултати. И каза, че обсъжда с колегите си употребата на други инструменти. 

Пауъл предупреди, че "рецесията ще е по-дълбока и по-дълготрайна" и ще нанесе "трайни поражения върху производствения капацитет на икономиката", поради което Щатите рискуват "продължителен период на ниска производителност и стагниращи доходи". Което налага допълнителни фискални стимули над вече утвърдените 3 трлн. щ. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във