Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДУЙЗЕНБЕРГ НЕ ГУБИ ВЕРА В ЕВРОТО

Еврото уверено пое надолу, след като в сряда Федералният резерв намали за шести пореден път от началото на годината основните лихви по щатския долар. Разбира се, за злощастната му съдба допринесоха и някои слаби икономически данни за еврозоната. Индексът, следящ доверието на френския бизнес в икономиката, през юни намаля с два пункта в сравнение с май. Продажбите на дребно в Италия през април са се увеличили с 2.2% в сравнение със същия период на миналата година - доста разочароващ спрямо очакванията резултат. А предварителните данни за юнския индекс на местните потребителски цени сочат 0.3% месечен ръст и 3% увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Индексът на потребителските цени в Германия през май се повиши с 0.2% спрямо април и с 4.6% на годишна база. Основната причина се крие в мощния ръст на цените на енергията.
В интервю за италианския вестник Кориере дела сера Ханс-Вернер Син - шеф на независимия немски финансов институт IFO, призова Европейската централна банка да намали по най-бързия възможен начин основните лихви на еврозоната с 50 базови точки. Мярката е наложителна за стимулирането на немския икономически растеж и за да се предпази Евроленд от рецесия. А според прогнозите на базирания в Берлин Институт за икономически проучвания DIW, икономическите условия в еврозоната се влошават и тя ще остане слаба и през второто тримесечие на годината.
Междувременно в сряда в интервю за италианските медии шефът на ЕЦБ Вим Дуйзенберг каза, че годишната инфлация в Евроленд през 2002 г. ще падне под препоръчителния таван от 2 процента. Според него Европа не е заплашена от рецесия, а еврото е достигнало своя минимум и оттук нататък ще започне да поскъпва. Въпреки оптимизма на Дуйзенберг обаче, единната европейска валута поевтиня драстично и към щатския долар, и към йената.
Япония продължи да публикува слаби икономически показатели. Индустриалният й продукт през май е намалял с 1.2% в сравнение с април при прогнозиран ръст от 0.3 процента. Очаква се през периода април-юни показателят да намалее с 3.7% в сравнение с първите три месеца на годината - по-бързо от периода на рецесия през 1997-1998 година. Същевременно продажбите в японските универсални магазини са намалели с 0.4% през май в сравнение със същия период на миналата година. А основните местни търговци на дребно през същия месец са продали с 3.2% по-малко стоки, отколкото през май 2000 г. и тези продажби намаляват всеки месец от май 1998 г. насам.
В четвъртък членовете на паричния комитет на японската централна банка гласуваха единодушно паричната политика да остане без промяна, което оказа отрицателен ефект както върху борсовия индекс NIKKEI 225, така и върху йената. Валутните играчи очакват с нетърпение понеделник, когато ще бъде публикуван най-важният обзор на Бенк ъф Джъпен - за доверието на бизнеса в икономиката на страната TANKAN.
Българският междубанковият валутен пазар беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми достигнаха 170 млн. г. марки, като щатският долар заемаше 34.5% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във