Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дъфи има план да "закове" щатските акции

Терънс Дъфи - изпълнителен председател на CME Group, която контролира най-голямата борса за фючърсни контракти в света, има решение как да се "закове" щатският пазар за ценни книжа. Това ще стане, като се унищожат "тъмните пулове" (dark pools) - системи, позволяващи на търговците да изпълняват големи заявки за покупка и продажба на финансови инструменти без риск техни конкуренти да разберат за сделките и да качат или свалят цените.


В момента всички фючърсни сделки се осъществяват на борсите, една от които е CME Group. Но това важи за едва около 60% от оборота на акциите на американските фирми. Останалите 40% се търгуват на най-различни места, включително и чрез "тъмни" пулове, където заявките не са обявени до приключване на транзакциите. Това ощетява инвеститорите, защото прикрива действителната цена на ценните книжа, твърди Дъфи. Всъщност, неговата позиция споделя и най-големият му конкурент- - Джефри Шпрехер, главен изпълнителен директор на Intercontinental Exchange Group. Неговата компания купи неотдавна Нюйоркската фондова борса и вече държи 20% от националния борсов оборот на американски акции. Борсовите оператори лобират пред щатската комисия за ценни книжа и фондови борси да въведе наредби, които ограничават търговията на тъмно. В момента работят 13 фондови борси, най-големите от които са ICE, Nasdaq OMX Group и Bats Global Markets. А извън тях съществуват около 45 алтернативни търговски системи, включително и "тъмните пулове".


Между борсите също има различия. Например CME Group, където през февруари са били търгувани средно по 14 млн. контракта на ден, има собствена клирингова къща, която я отделя от фондовите тържища. Наличието на такъв клиринг изисква от инвеститорите, които купуват контракти на пазарите на CME Group, да се върнат обратно там, за да ги продадат. Тази практика главният изпълнителен директор на Nasdaq OMX Group - Боб Грейфелд , нарича монопол. Има и друг подход - акциите могат да се купят на една борса и да се продадат на друга, защото всичките тържища са свързани с клирингова къща на трета страна - Depository Trust & Clearing Corp.


Дъфи отхвърля внушенията за монопол и подчертава, че фючърсният пазарен модел с вертикалната си структура е по-съвършен, защото не позволява на "високоскоростните" търговци (които благодарение на свръхмощните си компютърни системи купуват и продават със скоростта на светлината, като се възползват от дребните разлики в котировките на различните пазари) да използват същите арбитражни стратегии, които прилагат за акциите. Той посочва, че търговията с фючърсни контракти на индекса S&P 500 се осъществява само на едно място и елиминира съмненията за цените.


Някои инвеститори защитават "тъмните пулове". Например "Блек Рок" - най-големият паричен мениджър в света, посочва, че тези системи позволяват на институциите да реализират големи блокове от ценни книжа, чиято търговия би станала по-трудна заради големите маржове или ниската ликвидност. В момента мнозинството едри щатски посредници (брокери и дилъри) притежават тъмни пулове за търговия на акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във