Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Дубай губи милиарди от чуждестранна работна ръка

Дубай губи милиарди долари, които работещите в страната чужденци изпращат в родината си. По-голяма част от живеещите в емирството 2 млн. души са чужди граждани, които превеждат 40% от заплатите си у дома, сочат данни на Световната банка. Основната причина за този феномен е местното законодателство, което не позволява на чужденците да получават постоянно гражданство и им дава ограничен период от време да напуснат страната, след като прекратят трудовите си договори в нея.


Работещите в Обединените арабски емирства чужденци са изпратили 41.2 млрд. дирхама (11 млрд. щ. долара) по родните си места през миналата година - с 6.2% повече отколкото през 2010-а и двойно над сумата от 2004-а.


Тези стойности в никакъв случай не са в интерес на страната, която финансира нуждите си изцяло от капиталовите пазари. Промяна на законите ще помогне да се намалят разходите за обслужване на дълговете й в размер на 113 млрд. щ. долара. Същевременно Дубай зависи от вноса на таланти и трябва да поеме инициативата да ги задържи.


Световната банка предлага три възможни решения на проблема с чужденците. Едното е откриване на спестовни сметки за пенсионно осигуряване. Второто - мобилни спестявания, от които загубилите работата си чужденци да получават месечна издръжка, докато си намерят нови работни места, които ще им позволят да удължат визите си за пребиваване в емирството. Третото - подобряване на сегашната законова уредба, при която служителите, напуснали работа, получават определена сума пари в зависимост от стажа.


Пенсионен план за чужденци бил в дневния ред на правителството на Дубай, съобщи миналия месец местният държавен вестник Emarat Alyium, като се позова на Али Ибрахим - висш служител в министерството на икономическото развитие.


Дубай може да почерпи опит и от Сингапур - друг притегателен пристан за чужденци. Там е създаден Централен взаимоспомагателен фонд - задължителна спестовна схема за местни граждани и чужденци с постоянно жителство, който предлага по-високи от пазарните лихви. По този начин привлечените във фонда пари се вливат обратно в икономиката и осигуряват по-евтино дългосрочно финансиране на различни проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във