Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Дрънкането на оръжие“ в региона обезпокои Китайската борса

Настоящата седмица беше наситена с разнопосочни геополитически новини, което неминуемо се отрази на настроенията на инвеститорите на големите международни борси, се посочва в анализ на инвестиционния посредник "Капман". Китайската борса в Шанхай (Shanghai Stock Exchange) не беше подмината от притесненията, породени от "дрънкането на оръжие" в намиращата се географски близо Северна Корея и отправените в тази връзка предупреждения от страна на САЩ.

Първите три дни от седмицата (17-19 април) основният индекс Shanghai Composite (SSEC) завърши с понижения, и то с немалките около "минус" 0.75% за сесия. В четвъртък и петък SSEC успя да "изплува" и затваряше на положителна територия, макар и само с 0.04% за ден. Така Шанхайската борса регистрира седмично понижение от 2.2% до 3173, а най-високата стойност на затваряне за периода беше в понеделник (3222).  

Що се отнася до икономическите новини и данни за Китай от последните дни, те като цяло са положителни, коментират анализаторите. Публикуваните на 17 април данни от китайската статистика за БВП за първото тримесечие показват ръст на годишна база от 6.9%, при годишен ръст на БВП за 2016 г. от 6.8 на сто. Данните за обема на промишленото производство (обявени също в началото на седмицата) са още по-оптимистични – отчита се темп на нарастване на обема на промишлената продукция от 7.6% за март на годишна база, при предходна стойност на показателя от 6.3 процента.     

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във