Банкеръ Daily

Пари и пазари

Дроновете на Google Wing достигнаха Австралия

Фирма за доставка на безпилотни самолети, собственост на компанията Alphabet получи зелена светлина, за да стигне до небето над Австралия, съобщи Sky News.

Wing, както проектът е известен, е автономна услуга за безпилотни превози, която има за цел да намали задръстванията в градовете, да увеличи достъпа до стоки в селските райони и да спомогне за намаляване на емисиите на CO2. През последните 18 месеца в САЩ и в Австралия вече се извършват такъв тип доставки, но сега методът е одобрен за текущи търговски доставки от Австралийския орган за безопасност на гражданската авиация (CASA).

Според Wing, по време на тестовия период, компанията е използвала дроновете си, за да доставя храна и напитки, лекарства без рецепта и кафе и шоколад местно производство. През този период са били извършени около 3000 доставки, докато Google Wing е била инспектирана от CASA дали дроните представляват риск за обществеността.

Одобрението на CASA е сигурен знак за другите регулатори, че проектът е достатъчно надежден за техните собствени юрисдикции. Въпреки това, тъй като Wing е сред първите проекти за безпилотни летателни апарати по света, които получават одобрение, други регулатори могат да продължат да проявяват предпазливост по отношение на нововъведената технология.

Лицензът, договорен от CASA, е значително по-малък от това, което Wing се надява да постигне с целия проект. Според настоящите условия,  дроните, които се използват за доставяне на стоки, трябва да бъдат пилотирани, а не напълно автоматизирани, а зоната, в която им е разрешено да работят, обхваща само 100 къщи. CASA не разглежда дали дроновете ще бъдат прекалено шумни, за да работят в градска среда.

Google Wing твърди, че неговите дронове могат да летят до 120 км/ч, задвижвани от изцяло електрическа система с нулеви въглеродни емисии. Проектът е част от полутайната дивизия X, известна още като Google X. Х е мястото, където изобретателите и предприемачите на компанията се ангажират с по-необичайни проекти, които не е задължително да се изплатят, но биха могли да осигурят значително подобряване на най-трудните проблеми в света. Друг X проект е Waymo, самоуправляващото се автомобилно подразделение на Google и Loon, основаващо се на интернет мрежа, плаваща през стратосферата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във