Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Дрейфус" орязва доларовите си позиции

Брендън Мърфи - шеф на поделението за книжа с фиксиран доход на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън асет мениджмънт Норт Америка" предвижда спад на зелените пари срещу повечето  от основните им  валутни конкуренти. Основанията му са, че развитите държави - от Япония до Великобритания, навлизат в период на по-силен растеж, което ще доведе и до повишения на лихвените проценти на тези пазари. Мърфи, който управлява активи за 1.1 млрд. щ. долара в Dreyfus International Bond Fund, ограничава доларовите си вложения в полза на позиции в конкурентни валути, включително и в йени и в норвежки крони.

Фондът "Дрейфус" е реализирал 11% доходност през миналата година, "побеждавайки" почти всичките си съперници (98% от тях)  от същия бранш, сочат данни, събрани от агенция "Блумбърг". Четирите лихвени увеличения на Федералния резерв не успяха да подкрепят зелените пари и доларовият индекс се понижи с 8.5% през 2017-а. Загубите му се задълбочиха през тази година заради растящото напрежение в областта на търговията между Вашингтон и Пекин  и заради  опасенията от растящите щатски дефицити.

Според Мърфи пазарът е отчел в цените на валутите предстоящия цикъл на лихвени увеличения в САЩ. И на фона на перспективата и другите централни банки да започнат да качват лихвите през идните години, техните парични единици ще тръгнат нагоре. Подобно е мнението за американския долар и на други пазарни играчи. Хеджинговите фондове, а и други големи спекуланти са увеличили отрицателните си доларови залози най-съществено от януари 2013-а насам, сочат данни на Комисията за търговия на фючърсни контракти.

Една от предпочитаните инвестиции за Мърфи са  обвързаните  с инфлацията японски облигации заради прогнозите му за инфлационна изненада в Страната на изгряващото слънце . Въпреки  че в момента показателят е доста под целевата си годишна стойност от 2 процента. В късната следобедна европейска валутна търговия на 18 април доларът се разменяше срещу 107.14 яп. йени.

Португалските книжа също привличат вниманието на експерта. Според него играчите, залагащи на развиващите се пазари, не купуват португалски облигации, защото страната е развит пазар и не отговаря на инвестиционните им критерии. Португалските облигации, които през 2013-а се търгуваха при 7% годишна доходност, вече се доближават до котировките на италианските книжа и това сближаване ще продължи.

Друга изгодна опция е Испания и по-специално - 30-годишният й дълг. Страната се различава от Португалия, защото рейтингът й се повишава от "ВВВ" на "А". Освен това испанските облигации отговарят на критериите за покупка от Европейската централна банка. 

Сред предпочитаните валути на развиващите се пазари за Мърфи са аржентинското и колумбийското песо. От Европа фондът би купувал евро срещу щатски долари, но залага най-вече на скандинавските парични единици и на британския паунд спрямо американските пари.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и през първите два на тази беше сравнително активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2709 млн. евро (5299 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във