Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ДРАМАТИЧЕН СПАД ПРИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ КНИЖА

Последната седмица беше тежка за пазара на държавни облигации. Цените на европейските и американските книжа претърпяха драматично понижаване, сякаш събитията тепърва предстоят.
Фючърсите върху бундовете пробиха нивото 121 пункта, което поддържаше пазара през последните месеци, и от техническа гледна точка предстои свободно падане на цената. Съответно доходността по десетгодишните бенчмаркови книжа от еврозоната се повиши до 3.37%, отговарящо на съответно ново понижаване на цените на облигациите.
Водещите фактори за събитията в Европа са инфлацията и изявленията по този повод на Европейската централна банка (ЕЦБ). В сряда (26 октомври), когато беше нанесен основният ценови удар, стана ясно, че корекцията на основната лихва става все по-сигурна, а инфлация около 2% е определено над нивото на стабилност в евросистемата. Въпреки лобирането от страна на организации на работодателите и профсъюзите срещу повишаването на лихвите към момента, изглежда, няма кой да се вслуша в техните апели. От ЕЦБ сякаш са нетърпеливи да повишат лихвата. Пазарът допуска това да се случи дори тази година - на 1 декември, когато ще бъдат съобщени данните за прогнозната инфлация през 2006 година. Дотогава напрежението ще е високо.
След депресиращата сряда в четвъртък европейските книжа леко се посъвзеха, привличайки купувачи на новите нива. Въпреки че засега не изглежда много вероятно лихвата да се покачи още тази година, картината изобщо не изглежда благоприятна.
В САЩ аукционът за петгодишни облигации регистрира много нисък интерес. Отвъд Океана вече смело са завъртели лихвената игра, като към средата на 2006 г. вече можем да очакваме основна лихва в размер на 5 процента. Инвеститорите в американски дълг обаче са в по-гъвкава позиция, като повишената до 4.58% доходност по десетгодишните облигации изглеждат доста атрактивно ниво за покупка. Допълнителен интерес към облигациите се генерира от преливането на средства към спасителния остров, който представляват държавните облигации. Въпреки това цените се понижиха значително. Доходността по двугодишните книжа, които са най-чувствителни към спекулациите за промените в основната лихва, достигнаха до 4.34% срещу 4.21% преди седмица.
Можем да определим, че предстоят драматични дни до края на годината, като движенията ще се обуславят от неизвестността и несигурността на инфлационните данни за 2005 г., от прогнозите за 2006 г., от икономическия растеж и от позицията, която ще заемат мъдрите глави от ЕЦБ и ФЕД. Реакцията на валутния пазар при изменение на първоначалните пазарни условия би могла да доведе до промяна на първоначалните намерения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във