Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Драги спретна проблем на германците

Първото решение за паричната политика на ЕЦБ за новата година се появи шест седмици след като председателят на институцията Марио Драги обяви, че заплахата от дефлация е "почти" победена. Ръстът на цените в еврозоната започна да се ускорява след почти четиригодишен упорит застой, далеч под целевите 2% годишно. Това е сигнал, че климатът се променя. В тази връзка членът на изпълнителния борд на банката - Беноа Кьоре, призна миналия месец, че рисковете се изместват по посока на инфлацията. 

Европейската централна банка обаче не направи промени в програмата си за парично стимулиране на икономиката въпреки ръста на инфлацията в еврозоната. Мотивът на управителния съвет на институцията, който проведе първото си съвещание за тази година на 19 януари, е, че първо иска да види доколко стабилен е инфлационният подем в общността.

Така в сила остава приетото през декември 2016-а решение да се  намали обемът на купените от ЕЦБ активи до 60 млрд. евро на месец от април нататък (срещу 80 млрд. евро дотогава). Засега се запазва и основната лихва от 0% и депозитната - от минус 0.4 процента. Точно както прогнозираха икономистите преди тази среща на централните банкери.

Всъщност, единственият финансист, който оспори мотивите за "бездействие" на ЕЦБ, бе германският финансов министър Волфганг Шойбле. В интервю за телевизия "Блумбърг" по време на съвещанието на Световния икономически форум в Давос той коментира, че правителството на Германия ще има "политически проблеми", докато обяснява монетарната стратегия на ЕЦБ. В което няма нищо чудно, като се има предвид, че през декември 2016-а годишната инфлация скочи до 1.7% и удължаването на паричните стимули съвсем основателно предизвика критики в най-голямото европейско стопанство. Критиците обаче не трябва да забравят, че Германия не е Европа и че ръстът на декемврийските потребителски цени в еврозоната е бил 1.1% - също двойно по-висок, отколкото през миналия месец. И все пак доста далеч от сакралните 2 процента.

Докато президентът на "Бундесбанк" - Йенс Вайдман, настоява ЕЦБ да "затегне юздите" колкото е възможно по-скоро, австрийският му колега Евалд Новотни, френският - Вилерой де Гало, и членът на изпълнителния борд Ив Мерш опонират, че смятат опасенията за връщане на инфлацията като преувеличени.

Политическата несигурност през тази година също дава основания да се пипат предпазливо паричните стимули. Да не забравяме, че в Германия, Франция и Холандия предстоят избори, а евроскептиците там набраха солидна обществена подкрепа.

Три четвърти от икономистите, анкетирани от агенция "Блумбърг", очакват следващата съществена промяна на програмата за паричните стимули на ЕЦБ да бъде обявена не по-рано от септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във