Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Драги си получи слабото евро

Щатската валута се изкачи до най-високата си котировка към единната европейска парична единица за последната година (от 10 септември 2013-а насам) - 1.3242 щ. долара за едно евро. Това се случи, след като бе публикувано резюме от юлското съвещание на паричния комитет на Федералния резерв. То показа, че щатските парични стратези са разисквали дали да не повишат лихвите по-рано от първоначалните им намерения заради изненадващо силното възстановяване на пазарите на труда. Все пак мнозинството експерти искат да видят още доказателства, че възходът е стабилен, преди да променят мнението си. Затова и не са дискутирали точна дата за повишение на лихвите, а са се ограничили да кажат, че това ще стане по някое време през 2015-а. Зелените пари са поскъпнали с 1.8% през юли - най-силният резултат сред валутите на десетте най-развити икономики, по данни на агенция "Блумбърг". Техническите индикатори обаче сочат, че щатските пари поскъпват прекалено бързо и бъдещите печалби вероятно ще се забавят.


Председателят на Европейската централна банка Марио Драги обаче има повод за веселба, когато започне изказването си на срещата на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг, която започна на 22 август. Европейските инвеститори, недоволни от рекордно ниските лихви на еврозоната, са пренасочили 167.4 млрд. евро в акции на компании извън общността и 178.7 млрд. евро в задграничен дълг в периода от 1 юли 2013-а до 30 юни 2014-а. Това е най-големият отлив на капитал от август 2008-а досега, сочат официални данни на ЕЦБ. Което е помогнало за срива на еврото под 1.33 щ. долара. Според експерти на "Голдмън Сакс груп" тази тенденция ще продължи да натиска надолу единната европейска валута. А това ще донесе огромно облекчение на Драги, защото ще му помогне в борбата с чукащата на вратата дефлация и с колебливото стопанско възстановяване на еврорегиона.


Последните данни показват, че икономиката на 18-членната общност остава силно зависима от ниската инфлация и растящото напрежение в Украйна. Активността в секторите на производството и на услугите - сборният индекс, следящ двата бранша през август, се е понижиха с 1 пункт спрямо юлската си стойност - до 52.8 точки. Все пак остава над 50 пункта, което е белег за растеж, макар и по-слаб. По-обезпокоително е равнището на индекса, отчитащ случващото се в производствената област. Той е намалял от 51.8 пункта през юли на 50.8 през август - най-ниската му стойност за последните 13 месеца. Тези числа, според Роб Добсън - старши икономист в компанията Markit Economics, която пресмята индексите, предполага най-много 0.3-0.4% растеж през третото тримесечие.


Известна утеха дава фактът, че активността в секторите на производството и на услугите на Германия била по-слаба от прогнозите на икономистите, въпреки 16-ия пореден месец на растеж. А това показва, че германският мотор работи стабилно. Докато френският производствен бранш се е свил за четвърти пореден месец през август и въпреки ръста на сферата на услугите сборният индекс е останал без промяна спрямо юли.


Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц определи като "печален провал" политиката на спартански икономии в еврозоната за справяне с кризата на държавния дълг, довели до спиране на икономическия растеж. В кулоарите на конференцията по икономика в германския град Линдау той казал още, че високата безработица и анемичният ръст са доказателство за недостатъците на реакцията на общността срещу икономическите турбуленции. Стиглиц разкритикувал като "прекалено бавен" процеса за създаване на европейски банков съюз и призовал за обединяване на дълга на еврорегиона - позиция, която Германия и други водещи стопанства от блока отхвърлят упорито.


У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше по августовски заспал. Средният дневен валутен оборот достигна едва 910.7 млн. евро (1781 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 2.6% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във