Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Драги порази еврото

Европейската централна банка отложи за юни евентуалните допълнителни монетарни стимули за икономиката на еврозоната. На съвещанието на управителния съвет на институцията на 8 май банкерите запазиха досегашната рекордно ниска основна лихва на територията на общността от 0.25 процента. Банковият управител Марио Драги заяви, че той и колегите му ще изчакат да видят поредния набор от икономически прогнози, които ще са готови в началото на идния месец, и ако е необходимо, ще действат съобразно новите условия.


В резултат, буквално за часове, единната европейска валута загуби повече от цент в котировката си към щатската и от върховите за тази година 1.3993 щ. долара за едно евро падна до 1.3889 в 14.30 ч. лондонско време на 8 май. А към края на европейската валутна сесия на 9 май котировките вече бяха под 1.38 долара за евро.


Почти никой от валутните анализатори не очакваше толкова силно евро

От анкетираните от агенция "Блумбърг" 56 валутни експерти само петима прогнозираха 1.40 щ. долара за едно евро в края на годината. А усреднената им оценка бе за 1.36 щ. долара за едно евро към 30 юни и 1.30 долара за евро към 31 декември. Ако бе преодоляла психологическата бариера от 1.40 щ. долара, единната европейска валута щеше да продължи с бързи темпове нагоре. Според валутни стратези, ако еврото започне отново да поскъпва, то би могло да стигне дори до 1.45-1.50 щ. долара.


Силното евро създава маса проблеми на Драги, който призна, че "в контекста на съществуващата ниска инфлация то е причина за сериозна тревога". МВФ пък заяви миналия месец, че ако единната европейска валута продължи да поскъпва, ще се наложи въвеждането на нови стимули.


Засега положението е овладяно, за което принос имат и публикуваните през седмицата слаби икономически данни за Германия. Фабричните поръчки там са намалели неочаквано с 2.8% през март спрямо февруари. А мартенският индустриален продукт се е понижил с 0.5% в сравнение с февруарския, което се случва за първи път за последните пет месеца. Резултатите свидетелстват, че се забавя растежът в най-голямото европейско стопанство. Всъщност, за подобен обрат предупреди и германската "Бундесбанк", която очаква "забележим" спад на растежа след много силното първо тримесечие.


"Бенк ъф Инглънд"

също не промени основната лихва на Острова от рекордно ниските 0.5% и запази размера на програмата за покупка на облигации в обем 375 млрд. брит. паунда.


Същевременно английските парични стратези се оглеждат за неизползвани досега инструменти за контрол върху жилищния пазар на Обединеното кралство, чиито цени се качват с по около 10% годишно. ОИСР предупреди през седмицата, че секторът прегрява, а управата на Британската централна банка призна, че е опасно да се игнорира този възходящ ценови потенциал.


Въпреки че възстановяването на английската икономика набира скорост, ниската инфлация позволява на паричния комитет на "Бенк ъф Инглънд" да не променя лихвите. През март индексът на потребителските цени се е повишил с 1.6% годишно - най-слабо от 2009-а насам и доста под целевия банков таван от 2 процента. Икономисти не очакват промяна в лихвите на Острова до 2015-а.


Полската централна банка

също остави за десети пореден месец основната си лихва на рекордно ниските 2.5 процента.


Паричните стратези на "Народови банк полски" бяха принудени да удължат поне до края на септември периода, в който да поддържат стабилни лихви. Кризата в съседна Украйна хвърля сянка върху икономическото възстановяване на страната, въпреки че инфлацията остава под контрол. Дариуш Винек - икономист в местна банка, прогнозира, че БВП на Полша ще нарасне с 3% през последните три месеца на 2014-а - доста по-скромно число от това, което е очаквал, преди да избухне напрежението по границата - 3.7 процента.


Европейската комисия предвижда 3.2% икономически растеж на Полша през тази година, а централната банка на страната - 3.6 процента. Потребителските цени през март са се повишили с 0.7% на годишна база и са непроменени в сравнение с февруари. Инфлацията няма да достигне целевите 2.5% годишно поне до 2016-а, сочат последните прогнози.


Полската злота е загубила 1.1% от пазарната си оценка през тази година и се разменяше срещу 4.1843 за едно евро в края на европейската валутна търговия на 9 май. Износът за Русия се е свил с почти 5% до края на февруари, сочат последните статистически данни. Икономисти обаче не очакват особени поражения върху полското стопанство от намалението на търговския му обмен с Русия и Украйна, защото те имат общо около 8% дял в полския износ срещу 25% за Германия, която е най-големият търговски партньор на поляците.


У нас

междубанковият валутен пазар се активизира преди и след дългите празнични дни. Средният валутен оборот достигна 1906 млн. евро (3728 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.7% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във